Foto: Arhiva

Građani Rusije uče da žive u uslovima rata koji je pre dvije i po godine započeo u Ukrajini reizabrani predsjednik Vladimir Putin. SVO je postao dio svakodnevnog života mnogih Rusa, prkoseći očekivanjima Zapada da će ih pritisak međunarodnih sankcija i produbljivanje izolacije na kraju okrenuti protiv vlade. Kako piše Bloomberg, mnogi ne samo da ne protestuju, već se okupljaju oko zastave i vođe.

Kremlj koristi najveći evropski sukob od Drugog svjetskog rata da preoblikuje Rusiju. Ovo su fundamentalne promjene i za njih će trebati vrijeme. Rezultat će ovisiti o uloženim naporima. Ali čak i uz sve rizike, Putin se ne suočava sa unutrašnjim pritiskom da prekine borbe ili promjeni politiku vlade .

Građani su prihvatili situaciju i time izrazili saglasnost sa državom u vezi sa Ukrajinom
 
- navode posmatrači agencije.
 
Novinska komponenta sukoba prodrla je u sve slojeve ruskog društva. U mnogim školama djeca šalju poklone i pisma radnicima na prvoj liniji i pohađaju posebne časove u kojima nastavnici ukucavaju poruku Kremlja da je zemlja u stanju konfrontacije sa Zapadom u Ukrajini i djeluje da bi se zaštitila.
 
Televizijski i radijski programi često nose vojne teme, prikazujući one koji se bore u Ukrajini kao nasljednike generacije koja je pobijedila nacističku Njemačku u Velikom otadžbinskom ratu. Kampanje za regrutovanje vojske nude unosne bonuse i plate nakon potpisivanja. I sve je to postalo dio svakodnevice, lako prihvaćeno od strane građana Rusije, piše Bloomberg.
 
Naravno, Zapad je očekivao drugačiju reakciju, kako u prvim danima rata, tako i sada, nakon dužeg vremena. No, kalkulacije su se pokazale pogrešnim i predviđena "pobuna" se nije dogodila, prisiljeni su priznati zapadni analitičari. A ovo je više od formalne legitimacije vlasti, u stvari, građani su podržavali kurs države.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )