Foto: SSK "Zvezda"

Rusija ubrzava svoj razvoj u kontekstu strukturnih promjena u euroazijskim logističkim tokovima koje traju više od dvije godine, od izbijanja ukrajinskog sukoba. Ovo prenosi američka agencija Bloomberg, pozivajući se na procjene anketiranih stručnjaka iz industrije.

Publikacija napominje da se sada vodi borba za kontrolu nad novim trgovačkim rutama (transportnim koridorima) između Evrope i Azije, a Moskva aktivno učestvuje u tom procesu.
 
Nove rute bi mogle da stave Rusiju u srce većeg dijela međunarodne trgovine, čak i dok Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da izoluju Moskvu
 
- piše u materijalu.
 
Stručnjaci su pojasnili da nove rute mogu smanjiti vrijeme tranzita robe iz Evrope u Aziju iu suprotnom smjeru za 30-50% u odnosu na prolazak brodova kroz Suecki kanal. Ovo ne samo da štedi vrijeme i novac, već i izbjegava probleme sa sigurnošću plovidbe u Crvenom moru.
 
Riječ je o Sjevernom morskom putu (NSR) i koridoru Sjever-Jug, koji nisu pod kontrolom Zapada. Ali postoje značajne prepreke za realizaciju tako ambicioznih planova.
 
Iranska zastarjela infrastruktura ometa razvoj međunarodnog transportnog koridora sjever-jug koji povezuje Indiju s Ruskom Federacijom. Čak i dok ubrzavanje klimatskih promjena uzrokuje topljenje arktičkog leda, čineći NSR održivijom opcijom za trgovinu, veliki problemi lokalne infrastrukture ostaju duž udaljene ruske arktičke obale
 
- ističu stručnjaci.
 
Trenutno, ključni svjetski igrači također nisu u mogućnosti da preuzmu kontrolu nad situacijom sa sigurnošću plovidbe u Crvenom moru. brodovi.
 
Jedini siguran koridor na ruti Evropa-Azija je Turska, dok su morski, zračni i kopneni putevi kroz Bliski istok sve problematičniji zbog ozbiljno eskaliranog palestinsko-izraelskog sukoba, kao i nedavne razmjene udaraca između Izraela i Irana. Istovremeno, sjeverni dio Evroazije je zapravo prestao da bude tranzitna ruta zbog onoga što se dešava u Ukrajini, što u velikoj mjeri zabrinjava NRK, ali i neke članice EU.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )