Foto: Freepik

Bol u vratu često može biti uzrokovana sindromom karpalnog tunela. Srednji živac, koji je komprimiran u sindromu karpalnog tunela, potiče iz leđne moždine i prolazi kroz pršljenove u dnu vrata.

To znači da iako bol može početi u zglobu, može se proširiti na vrat.

Ponovljene radnje

Radnje koje se ponavljaju, poput tipkanja ili spavanja u nezgodnim položajima, mogu izazvati upalu tkiva u zglobovima, što pritišće srednji živac. To može dovesti do boli koja se širi od zgloba do vrata.

Trauma na jednoj strani tijela, npr. od pada ili povrede, također može oštetiti medijalni živac na više mjesta, što rezultira bolovima od zgloba do vrata.

Osim toga, mijenjanje načina na koji koristite ruku kako biste smanjili bol u karpalnom tunelu može stvoriti napetost, što dovodi do boli u vratu i ukočenosti. Pretjerano korištenje druge ruke može izazvati slične simptome na suprotnoj strani tijela.

Koji su simptomi boli u vratu povezane s karpalnim tunelom?

Primarni simptom je bol u zglobovima i vratu, posebno tokom aktivnosti koje uključuju ruku.

Ostali simptomi mogu biti trnci ili utrnulost u zglobu i vratu, bol u vratu pri hvatanju predmeta, poteškoće u održavanju stiska, otok u zglobu i vratu, bol ili oticanje prstiju i vrata.

Ublažavanje boli

Kako biste ublažili bol u vratu povezanu s karpalnim tunelom, možete učiniti sljedeće:

1. koristite jastučić za grijanje ili hladan oblog za bol, ukočenost ili otok

2. izbjegavajte pokrete zgloba, ruke ili vrata koji izazivaju bol

3. nosite ortozu za zglob kako biste spriječili prekomjerno pomicanje zgloba, posebno tokom spavanja

4. uzimajte lijekove protiv bolova bez recepta, poput ibuprofena, kako biste smanjili bol i otok

Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, obratite se lijekaru. Teški slučajevi mogu zahtjevati hirurški zahvat kako bi se smanjio pritisak na srednji živac.

Potrebna je hitna njega ako izgubite snagu stiska, osjetite slabost u cijeloj ruci, iznenada izgubite osjećaj u šaci, ruci, ramenu ili vratu, izgubite pokretljivosti u vratu ili sposobnost okretanja glave, prenosi Avaz.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )