Foto: Sportjournal.gr

Fudbaleri Borca ostvarili su istorijski uspjeh osvojivši bod (1:1) u prvoj utakmici ikada u Konferencijskoj ligi nakon remija s Panathinaikosom na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Nakon Zrinjskog prošle godine, Borac je drugi tim u historiji bh. nogometa u glavnoj rundi nekog evropskog takmičenja, a večeras je slavni grčki Panathinaikos gostovao u Banjoj Luci.

Gosti su bolje otvorili utakmicu i već iz prve prilike u 11. minuti došli u vodstvo. Anastasios Bakasetas je uhvatio volej na vrhu šesnaesterca nakon ubačaja s lijeve strane i matirao nemoćnog golmana Borca.

Borčev golman Damjan Šiškovski već u narednom napadu spasio je svoj klub nakon što je intervenisao u situaciji jedan na jedan pokušaj Andraža Šporara. To je dalo krila domaćim igračima koji su zaigrali mnogo bolje u nastavku utakmice.

Do odlaska na odmor domaći tim je u nekoliko navrata mogao do poravnanja, a najbliži tome bio je Đorđe Despotović udarcem iz slobodnog udarca u 26. minuti. Lopta je otišla tik pored stative. Rezultatom 1:0 za goste otišlo se na odmor.

Nastavak utakmice u potpunosti pripada Banjalučanima. U 49. minuti erupcija oduševljenja na Gradskom stadionu jer je Despotović pogodio sjajno udarcem glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca.

Borac je mogao do potpunog preokreta samo dvije minute kasnije, ali je volej Sebastiana Herrere divno odbranio golman gostiju.

Nakon toga gosti su preuzeli potpunu kontrolu igre. U dva ili tri navrata mogli su pogoditi gol Borca, ali je prvak BiH imao mnogo sreće.

Golman Šiškovski sjajno je intervenisao u 62. minuti nakon što je ispred njega ponovo sam izašao Šporar, da bi rezervista Tete u 72. minuti iz voleja s 30 metara pogodio stativu.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, pa je Borac osvojio historijski bod u svom premijernom nastupu u Evropi. U narednom kolu Borac 24. oktobra gostuje APOEL-u u Nikoziji (Kipar).

Rezultat i strijelci:

Borac - Panathinaikos 1:1 (Despotović 49' / Bakasetas 11')

Standings provided by Sofascore
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )