Foto: Grad Banjaluka

Na konferenciji za medije Vlade FBiH rečeno je da je do 17 časova izvršeno 411 testiranja na korona virus te da je donesena odluka o zabrani rada stomatoloških i privatnih ordinacija i zubotehničkih laboratorija. Ministarstvo zdravlja FBiH predložilo je da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez rekao je da ovo ministarstvo predlaže da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta, da se obezbjedi mjesta za smještaj osoba koje krše mjere samoizolacije i da samo tri granična prijelaza budu otvorena i za robe i za putnike, piše Avaz.

– U narednih 15 dana važno je da se pridržavamo mjera. Ključno je da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta i da se na taj način smanje kontakti i transmisija. Moraju se povećati kontrole dežurnih telefona u domovima zdravlja, jer zdravstveni radnici moraju biti na raspolaganju. Važno je da se na svaki poziv odgovori – rekao je Čerkez.

Federalni štab civilne zaštite donio je dvije naredbe.


– Prva se tiče zabrane rada stomatoloških i privatnih ordinacija i zubotehničkih laboratorija, a sve hitne slučajeve preuzimaju domovi zdravlja. Druga naredba je zabrana posjete migrantskim centrima – rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )