Foto: Nezavisne

Deset godina bez trofeja na bh. sceni bliži se kraju, fudbalere Borca samo jedna pobjeda u posljednja dva kola dijeli od titule u M:tel Premijer ligi BiH, a "crveno-plavi" bi sezonu mogli da završe osvajanjem duple krune.

Proljeće na bh. terenima apsolutno je u znaku Banjalučana, koji su od ukupno 36 bodova do sada osvojili 31, i na taj način su nadoknadili minus od 13 bodova koliko im je bježalo Sarajevo na kraju prvog dijela sezone. Aktuelni prvak dosta se mučio ovog proljeća i u 12 kola je osvojio 14 bodova, što je rezultiralo time da dva kola prije kraja ima četiri boda manje od Borca, kojeg samo čudo može da zaustavi na putu ka drugoj tituli prvaka BiH u istoriji.

Godine 2011. Borac je slavio titulu prvaka BiH, a u nedjelju nakon pobjede na "Grbavici" kod Željezničara (2:1) postalo je jasno da će tom postu doći kraj. Titulu Banjalučani mogu da osvoje već nakon narednog kola, kada na Gradskom stadionu dočekuju Tuzla siti i eventualna pobjeda bi označila početak slavlja. To ne bi bio kraj za četu trenera Marka Maksimovića ove sezone jer ih nakon toga čeka i finale Kupa BiH u kojem će odmjeriti snage sa Sarajevom. Na trofej u ovom takmičenju "crveno-plavi" čekaju od 2010. i lako bi se moglo desiti da ove godine osvoje duplu krunu.

"Treba nam samo jedna pobjeda i sad gledamo samo sebe. Imamo sedam dana da se spremimo za Tuzla siti i nadam se da ćemo uspjeti da dođemo do pobjede i titule. Na iznenađenje mnogih, doći ćemo do titule koju niko nije mogao da sanja u decembru", rekao je Maksimović nakon meča u Sarajevu.

Dodajmo i to da su navijači Borca izašli na ulice i dočekali fudbalere koji su ostvarili vrijednu pobjedu. Igrači su nagrađeni ovacijama, a pjesma navijača čula se većim dijelom grada. Naravno, i fudbaleri Borca su slavlje počeli već u svlačionici na "Grbavici", a njima se pridružio i Ognjen Vranješ, bivši fudbaler "crveno-plavih", a sada član Anderlehta koji igra na pozajmici u Šarloa. Vranješ je pratio meč svog bivšeg tima u kojem je kapiten njegov brat Stojan Vranješ, a poslije se pridružio slavlju.

Dok se u Borcu uveliko slavi, Željezničar je nastavio crni niz bez pobjede. Četrnaest utakmica u nizu u M:tel Premijer ligi "plavi" su bez pobjede, a imaju još dvije šanse da tu seriju prekinu. Do kraja sezone su im ostali još dueli u Mostaru protiv Zrinjskog i domaći susret sa Krupom. Iako ovi mečevi Željezničaru rezultatski ne mogu da donesu ništa, Zrinjski pokušava da dođe do mjesta koje vodi u Evropu, dok se Krupa bori za opstanak.

Posljednja dva kola će dati odgovor ko će uz Borac i Sarajevo na međunarodnu scenu naredne sezone. Velež, Zrinjski i Široki Brijeg se bore za mjesto u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a trenutno su u najboljoj poziciji "rođeni" s 55 bodova, dok druga dva kluba imaju dva boda manje.

Mnogo neizvjesnosti vlada i u borbi za opstanak. Tri ekipe su na dnu sa po 25 bodova. Krupa možda ima i najlakši raspored jer dočekuje Olimpik i ide u goste posrnulom Želji. Radnik dočekuje Sarajevo pa gostuje Širokom Brijegu, dok Olimpik ide u Krupu na Vrbasu i domaćin je još aktuelnom prvaku.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )