Foto: Tanjug/AP

Vozač Mercedesa Valteri Botas bio je najbrži u kvalifikacijama za sprint pred trku za Veliku nagradu Italije na stazi u Monci u šampionatu Formule 1.

On će startovati prvi u subotu u sprintu, koji će odlučiti o bodovima u ukupnom poretku, ali i o pol-poziciji na trci u nedelju.
 
Drugi najbrži u petak bio je šampion Luis Hamilton, takođe iz Mercedesa, dok je treći bio Maks Ferstapen iz Red Bula, vodeći u generalnom plasmanu.
 
Četvrti je bio Lando Noris, a peti Danijel Rikardo – obojica iz Meklarena. Šestu poziciju zauzeo je Pjer Gasli iz Alfa Taurija, a dvojac Ferarija koji čine Karlos Sainc i Šarl Lekler našao se na sedmom i osmom mestu. Deveti je Serhio Perez iz Red Bula, dok je deseti Antonio Đovinaci iz Alfa Romea.
 
Botas će, inače, bez obzira na rezultat koji ostvari u sprint trci startovati kao poslednji u nedelju kada je na programu glavna trka.
 
Razlog za to je odluka tima da zameni njegovu pogonsku jedinicu potpuno novom i pošto je u pitanju četvrta, a vozači na raspolaganju tokom sezone imaju po tri, kažnjen je pomeranjem na začelje startnog poretka u trci.
 
Novi format sprint kvalifikacione trke u Formuli 1 debitovao je u julu na Silverstonu, a ovo je drugi put u istoriji slavnog šampionata da se vozi sprint trka.
 
Da podsjetimo, trka je duga 100 kilometara (18 krugova u Monci) i traje 25-30 minuta. Bodove će dobiti tri prvoplasirana vozača – prvi tri boda, drugi dva, a treći jedan bod u generalnom plasmanu, prenosi Sportklub.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )