Foto: srpskainfo.com

Siniša Milić, gradonačelnik i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta rekao je danas na pres konferenciji da su pod nazorom 982 osobe i da 22 osobe danas treba da izađu iz izolacije.

Izuzev dva ranije potvrđena, nema novih slučajeva zaraženih, a testirana su ukupno 24 lica od kojih je 18 negativno dok se za četiri osobe čekaju rezultati.


Ocijenio je da se Distrikt još uvijek nalazi u fazi aktivnosti  prevencije širenja virusa korona i da je u toku nabavka medicinske opreme i zaštitnih sredstava.


-Jako je važno da je po skraćenim procedurama pokrenuta nabavka CT aparata kao i aparata za testiranje koji bi se mogao naći na tržištu i mislim da je to dobra vijest. To nam je bitno ne samo sa aspekta preporuka da se vrši testiranje lica koja imaju simptome ili sumnju da imaju virusu nego i da vršimo trijažu da bi mogli uspostaviti karantinski sistem za osobe koje dolaze iz inostranstva i da smještamo osobe pozitivne na korona virus – rekao je Milić.


Pojasnio je da će u šatorsko naselju na stadionu FK „Jedinstvo“ koje je za sada prazno nakon nabavke aparata za brzo testiranje i trijaže moći vršiti odvojen karantinski smještaj za sve koji ulaze  u Brčko distrikt. Dodao je da namjeravaju obezbijediti  objekat u koji bi se smještale osobe koje krše samoizolaciju.


Šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić rekao je da su do danas, tokom dva prethodna dana zaprimljene 43 prijave u vezi korona virusa.

Asistirali su Inspektoratu prilikom uručivanja 37 rješenja o izolaciji, izvršili 129 kontrole izdatih rješenja i da su zbog njihovog kršenja za tri osobe upućeni zahtjevi za procesuiranje.

Zbog prekoračenja radnog vremena izdat je jedan prekršajni nalog, a zbog nepoštovanja naredbe o zabrani kretanja tri i više osoba podnesene su četiri prijave.


Pisić je rekao da su zbog kršenja policijskog časa podneseno prekršajne prijave  protiv deset osoba i da su slobode lišena dvije osobe zbog sumnje da su počinila krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije.


On je pozvao građane da se suzdrže od negativnih komentara na društvenim mrežama na rad mobilnih timova zdravstvenih radnika koji, kao i zaposleni u drugim javnim službama, rade po 20 časova dnevno i izloženi su velikom riziku.


Akif  Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo istakao je da je uprkos porastu  lica pod nadzorom njihov broj danas manji nego juče jer nakon 14 dana 22 osobe izlaze iz izolacije.


Denis Šehanović iz Crvenog krsta rekao je da poslednjih deset dana volonteri intenzivno rade na dopremaju hranu osobama u samoizolaciji i na pozivanju stanovništva da ostanu kod kuća kao i da pomažu rad drugih službi angažovanih na suzbijanju pandemije korona virusa.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )