Foto: pixabay

Kriza oko žita zarobljenog u Ukrajini mora biti riješena u narednih mjesec dana, poručila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras tokom posjete Ankari.

Tras je u razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom ponudila britansku ekspertizu koja bi pomogla u rješavanju ove situacije, prenosi Rojters.

– Vrlo smo jasni da je ova kriza sa žitom urgentna, da je treba riješiti u narednih mjesec dana, inače bismo mogli da imamo razorne posljedice – izjavila je Tras na konferenciji za novinare zajedno sa Čavušogluom.

Ona je saopštila da je sasvim očigledno da ukrajinske luke moraju da budu zaštićene i da je potrebno da postoji bezbedan prolaz za trgovačka plovila.

– Britanija nudi svoju ekspertizu na svim tim frontovima, kako bismo postigli da imamo mjere koje će omogućiti da žito bezbjedno ode, ali će za to biti potrebni međunarodni napori – naglasila je Tras, navodi Rojters.
Turska istražuje tvrdnje da su Rusi ukrali ukrajinsko žito

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

– Svaku tvrdnju shvatamo ozbiljno i ozbiljno ih istražujemo. Obavještavamo svaki put, posebno ukrajinsku stranu, o rezultatima istrage – rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Tras u Ankari, prenosi Rojters.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova nije se odmah oglasilo ovim povodom.

Čavušoglu je naveo da će se Turska usprotiviti Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji koja bi uzimala ukrajinsko žito ili drugu robu i nelegitimno ih prodavala na međunarodnom tržištu.

– Turska neće dozvoliti da takva roba stigne do nas – rekao je on.

Rusija i Ukrajina učestvuju sa skoro dvije trećine u globalnim isporukama pšenice. Rusija je takođe veliki izvoznik đubriva, a Ukrajina izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

Ukrajinske isporuke žita preko njenih crnomorskih luka su prekinute nakon napada Rusije, pri čemu je u lukama zaglavljeno oko 20 miliona tona žitarica.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )