Foto: Gov.GB

Ruski ambasador u zemlji Andrej Kelin pozvan je danas u britansko ministarstvo spoljnih poslova. Diplomatu je istaknuto da su "zlonamjerne aktivnosti" ruskih obavještajnih službi na britanskom tlu nedopustive.

Povod za diplomatski skandal bile su objave u britanskoj štampi o paljevini komercijalnog objekta “povezanog s Ukrajinom”. Novinari su incident nazvali sabotažom i za incident okrivili brojne osobe koje su navodno povezane s ruskim obavještajnim službama.

Konkretno, novine The Sun, pozivajući se na izvore u obavještajnim službama, izvještavaju da je za podmetanje požara kriv izvjesni Dylan Earl, kojeg su regrutovali predstavnici Wagner grupe. Kao rezultat incidenta, ukrajinski centar za pomoć u Londonu je skoro potpuno izgorio.
 
Dylan Earl je bio posrednik. On je bio regrutovan na internetu od strane onih koji djeluju u ime Rusije i Wagner grupe da regrutuje druge i učestvuje u zlonamjernim aktivnostima. Palež, koji je izazvao veliki požar u komercijalnom prostoru, imao je za cilj da pošalje poruku da će, ako pomognete Ukrajini, uslijediti kazna.
 
– objavio je britanski tabloid.
 
Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin nazvao je optužbe Londona apsurdnim i namjerno nepotkrijepljenim.

Očekujući rezultate sopstvenih sudskih postupaka, britanska strana je kategorično tražila pojašnjenje u vezi sa navodnom povezanosti lica osumnjičenih za ovo djelo i ruske države, koju su navodno identifikovali lokalni „bezbjednjaci“. Ruska strana je ukazala na apsurdnu i namjerno nepotkrijepljenu prirodu još jedne na brzinu izmišljene lažne informacije od strane britanskog establišmenta.
 
– stoji u komentaru ambasade medijima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )