Foto: Sputnik

Učesnici šetnje koja je danas najavljena do Stadiona „Tašmajdan“, u okviru „Evroprajda“ okupljaju se ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, a skup obezbjeđuju pripadnici policije. MUP je zabranio šetnju, a potvrdio je Upravni sud. U međuvremenu, počelo je i okupljanje protivnika šetnje koji se kreću centalnim gradskim ulicama.

Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !

18:05



18:00

Sukob policije i protivnika Evroprajda!

17:49 

Učesnici Prajda šetaju do stadiona na Tašmajdanu

Učesnici "Evroprajda" započeli su oko 17.30 šetnju do stadiona na Tašmajdanu. Protivnici Prajda kod Crkve Svetog Marka iznijeli su veliki krst, na šta su učesnici šetnje odreagovali uz pogrdne poruke, javlja reporter 

17:35 

Učesnicima Prajda pridružio se i američki ambasador Kristofer Hil /foto/



17:21 

Učesnici Prajda razvili su transparent na kome piše "Šetamo i šetaćemo" na srpskom i engleskom
Nasuprot njima, na raskrsnici sa Resavskom ulicom, postavljen je policijski kordon, a ima i privatnog obezbijeđenja.



17:20 

Učesnik Prajda ismeva Isusa Hrista /vidi naslovna/


17:07

Vulin, Milić i Vasiljević obišli pripadnike MUP-a u centru Beograda 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je zajedno sa drugim zvaničnicima MUP-a pripadnike policije koji obezbjeđuju centar Beograda.

Vulin je zajedno sa načelnikom Policijske uprave Beograd Veselinom Milićem i pomoćnikom direktora policije Draganom Vasiljevićem obišao pripadnike MUP u Bulevaru kralja Aleksandra.

Aleksandar Vulin izjavio je ranije danas da neće biti tolerisano nasilje na ulicama Beograda, i da neće biti nedozvoljene šetnje.

On je istakao i da neće biti dozvoljeno kršenja javnog reda i mira.

17:06 

MUP: Nema smetnji za realizaciju aktivnosti oko koncerta na Tašmajdanu

Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da ne postoje pravne smetnje za realizaciju aktivnosti ispred Ustavnog suda povodom današnjeg koncerta.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je primilo obavještenje o održavanju koncerta i obavještenje o neophodnim aktivnostima za realizaciju koncerta u smislu podjele ulaznica i markera ispred zgrade Ustavnog suda dana 17. septembra 2022. od 16 časova, i smatra da ne postoje pravne smetnje za realizaciju navedenih aktivnosti", navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.


17:01 

Uprkos policijskoj blokadi, manja grupa protivnika Prajda okupila se na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, u rukama nose ikone



16:44 

Goran Miletić: Pogrešno protumačeno saopštenje MUP-a, odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana
Jedan od organizatora „Evroprajda 2022“ Goran Miletić izjavio je da je MUP zabranio planiranu šetnju od skupštine Srbije do Kalemegdana, a da je, kako tvrdi, u međuvremenu odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana.

Miletić je za agenciju Beta rekao da će u 17 časova ispred Ustavnog suda Srbije biti održan protest pripadnika LGBT populacije, a da će posle toga biti organizovana šetnja do stadiona na Tašmajdanu gde će biti održan koncert.
Prema njegovim riječima, saopštenje MUP-a u kome se navodi da danas neće biti održane nedozvoljene šetnje, pogrešno je protumačeno.

„Mi smo MUP-u prijavili šetnju novom trasom od Ustavnog suda do Tašmajdana i dobili saglasnost za taj prijedlog. Očekujem da će svi učesnici Parade ponosa biti bezbjedni i da će uz asistenciju policije sve proteći u najboljem redu”, rekao je Miletić i dodao da „Evroprajdu“ prisustvuje oko 1.000 ljudi iz inostranstva.

16:31 

Protivnici šetnje u okviru "Evroprajda" okupljaju se u centru Beograda


16:28 

MUP: Zbog narušavanja javnog reda i mira privedena 31 osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su do 15 časova, zbog narušavanja javnog reda i mira u Beogradu, priveli 31 osobu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je u saopštenju da će odlučno sprovoditi zakon i neće dozvoliti nasilje na ulicama glavnog grada, narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana.


15:37 

Grupa učesnika Prajda iz Novog Sada došla pred zgradu Ustavnog suda

Pred zgradu Ustavnog suda Srbije upravo je pristigla još jedna manja grupa učesnika Prajda, javlja reporter 

Kako saznajemo, radi se o grupi učesnika iz Novog Sada.

I sa ovom, novopristiglom grupom, ispred Suda je tek nekoliko desetina učesnika.



15:19 

Policija se pregrupisala ispred Ustavnog suda, gde se sada okupljaju pristalice Evroprajda



15:06 

Dvadesetak učesnika Prajda okupilo se ispred Ustavnog suda. Policija formirala kordon.

U rukama drže savijene transparente.

Nekolicina priča engleski te se može zaključiti da su iz inostranstva

14:52

🚓🚔Kako javljaju reporteri , policija više ne propušta pješake od hotela Metropol

14:50

Brnabićeva: Svi će biti bezbjedni tokom Evroprajda
 
 Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će svi biti bezbjedni tokom održavanja Evroprajda, te da tokom protekle nedelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu.
 
💬 "To je prava slika Beograda i Srbije i ono što oni jesu. Srbija je otvoreno i slobodno društvo u kojem su svi dobrodošli i to ćemo tek pokazati narednih godina", poručila je Brnabićeva.


14:42 

Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji bi danas izvršili napad na novinare koji izvještavaju sa manifestacija u Beogradu. Nalog za zadržavanje odnosi se i na napade na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su zaduženi za obezbjeđivanje reda i mira na manifestacijama, saopštilo je Više javno tužilaštvo
 

14:27 

Tokom akcije policije nije bilo upotrebe palica, ali su u trenutku kada je policija počela da sklanja građane prema kordonu počele da lete flaše, a dvoje demonstranata je privedeno, prenosi Tanjug.

14:25 

Jake policijske snage zauzimaju prostor oko Ustavnog suda


14:17 

Ispred Skupštine Srbije trenutno je mirno, javlja reporter Sputnjika.

14:00

Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je da je, nakon višenedjeljnog pritiska međunarodne javnosti, premijerka Srbije Ana Brnabić objavila da će se šetnja u okviru „Evroprajda“, najavljena za danas, održati.

Iz EPOA su naveli da će se aktivistima u šetnji, koja će početi kod Narodne skupštine, pridružiti diplomate, članovi Evropskog parlamenta, ali da se ne očekuje da u šetnji učestvuje premijerka, prenosi RTS.

Brnabićeva je, naveli su, rekla da može da garantuje da će ulice Beograda biti bezbjedne tokom popodneva.
Predsednica EPOA Kristina Garina navela je da su srećni što je Brnabićeva „ispunila obećanje koje je dala 2019. godine“.

„Evroprajd je proslava ljubavi, pokret za jednakost i dio globalne kampanje za ljudska prava. To je oličenje evropskih vrijednosti i nije prijetnja nikome, a sigurno nije prijetnja ni Srbiji“, rekla je Garina.

Poručila je da će ovo biti istorijski „Evroprajd“ i najvažniji u 30 godina dugoj istoriji manifestacije, navodi se na sajtu EPOA.
Organizatori Evroprajda prethodno su najavili protest ispred Ustavnog suda, odakle će, kako su naveli, krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan).

13:53

Policija potiskuje demonstrante i ka Resavskoj ulici


13:52 



13:48 
Policija je privela dio demonstranata koji se protive Prajdu .Ostale potiskuje prema Tašmajdanu.

13:42 

Povremeno koškanje između policije i manjeg broja protivnika Prajda se nastavlja. Sve je više policije ispred Ustavnog suda, a pojavila se i žandarmerija.


13:35 

Nakon što je policija pokušala da ubedi protivnike Prajda da se sklone ispred Ustavnog suda, došlo je do guranja između policijskog kordona i protivnika Prajda, nakon čega je policija privela nekoliko demonstranata.


13:30 

Ispred Ustavnog suda došlo je do sukoba policije i protivnika Prajda.

13:21 
Grupa protivnika Prajda okupila se ispred Ustavnog suda. Njih su odmah opkolile jake policijske snage. Protivnici Prajda skandiraju policiji "Idite na Kosovo" i pjevaju patriotske pesme. Među njima ima i onih koji su obučeni u monaške odore, izvještava reporter Sputnjika.


12:55 

Mediji javljaju da je na ulicama Beograda zabilježen prvi incident. Protivnici Prajda, počeli su već da se okupljaju na centralnim ulicama Beograda. Jedan od njih oteo je LGBT zastavu, zbog čega ga je policija upravo privela.

12:50 

Policija je zatvorila Bulevar kralja Aleksandra oko podne. Kordoni su postavljeni ispred Pravnog fakulteta, kao i ispred bočnih ulica koje sa Vračara sijeku Bulevar. Kordon je i ispred crkve svetog Marka, a dobar dio parka Tašmajdan ograđen je žičanom ogradom, javlja reporter Sputnjika
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )