Foto: nezavisne.com

Broj slučajeva vršnjačkog nasilja na području Unsko-sanskog kantona nalazi se u velikom porastu, pa je tako tokom 2019. godine zabilježeno za oko 40 posto više takvih slučajeva u odnosu na godinu ranije, a zabrinjava saznanje da je sve više povratnika u vršenju tih djela.

Iz policije kažu kako je karakteristično da je u posljednje vrijeme, osim fizičkog, sve izraženiji oblik nasilja putem interneta i mobilnih telefona.

Također, zabrinjavajuća okolnost je što se veliki broj takvih slučajeva događa u prostorijama škola u okolnostima kada je policija ostvarila visok stepen saradnje s predstavnicima obrazovnih ustanova, prosvjetnim i socijalnim radnicima te roditeljima učenika.

"U odgojno-obrazovnom procesu zakazala je prije svega porodica kao osnovni stub društva, a zatim i obrazovne škole, jer naše informacije govore da veliki broj takvih slučajeva nije ni prijavljen policiji. Ovome problemu je potrebno pristupiti malo šire i svi društveni faktori morali bi pristupiti ovom problemu mnogo ozbiljnije", kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

On je dodao kako je posebno potrebno potencirati problem vezan za upotrebu modernih načina komunikacije, poput interneta, koji u sve većoj mjeri postaje sredstvo za širenje netrpeljivosti i netolerancije.

Povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja na području USK, prema mišljenju stručnjaka, determinisano je nizom faktora.

"Problem nasilja koje se širi prije svega društvenim mrežama je veoma kompleksan. Nasilnici ne gledaju tom prilikom žrtvi u oči, a efekat koji se ostvaruje je mnogo drastičniji nego kada se kaže nešto verbalno. Djeca i maloljetnici smatraju kako pri tome neće trpiti nikakve posljedice i potrebno je mijenjati kod njih takvu percepciju", smatra pedagog Nusreta Alijagić Prša.

Ona ističe kako na vršnjačko nasilje presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu koja generiše probleme unutar porodice, što vodi nasilnom ponašanju roditelja, a potom i djece.

Također, bitan je i uticaj društva, kao i nekih medija koji u sve većoj mjeri promovišu nasilje kao sredstvo rješavanja problema. Kako bi se stalo ukraj ovoj negativnoj društvenoj pojavi neophodni su sinergija i koordinisano djelovanje brojnih društvenih činilaca, počevši od porodice do obrazovnih ustanova.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )