Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Hrvatska će pooštriti mjere protiv širenja korona virusa i produžiti njihovo trajanje do katoličkog Božića.

Ova vijest je stigla nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković održao sastanak sa svim županima na temu borbe protiv korona virusa kako bi čuo o situaciji na terenu i kako bi zajednički donijeli odluke.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, koji je prisustvovao sastanku, obratio se medijima.

– Sutra će stožer pripremiti novi set mjera sa kojima ćemo upoznati župane i set će važiti negdje do Božića. Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dovoljne, ali brojevi ne padaju i idemo sa novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o nedjelji ili dvije, već o dužem periodu restrikcija, ako će sve ići po planu trajaće nekoliko mjeseci do šest mjeseci. Ne mogu reći koje su konkretne mjere, tek će se o njima razgovarati. Usmjerene su na segmente ekonomije, prije svega ugostiteljstva, i na druge resore, prije svega kultura i djelovi školstva – rekao je.

Kako je najavio, stožije mjere će važiti na nacionalnom nivou.

– Vidite da u drugim zemljama klasičan karantin nije učinio ništa posebno. Po epidemiolozima mala zatvorena okupljanja više porodica su najčešći izvor zaraze i brzine širenja – zaključio je Božinović i sugerisao u kojem smjeru bi mogao da ide set strožih mjera.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo  47 osoba, a novozaraženih je 2.323, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite sa zakašnjenjem od gotovo dva sata u odnosu na predviđeni termin.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno 19.161.

Na bolničkom liječenju su 2.093 pacijenta, od toga su na respiratoru 244 osobe.

Od 25. februara u Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 108.014 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 1.445 preminulo, ukupno se oporavilo 87.408 osoba, od toga 2.390 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 40.762 osobe.

Do danas je ukupno testirano 692.048 osoba, od toga 8.944 u posljednja 24 sata.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )