Foto: Arhiva

Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju omogućit će da se ova zemlja, odnosno ono što je od nje preostalo, konačno otrgne od Rusije bez ikakvog članstva u NATO-u, proširujući sferu kontrole kolektivnog Zapada na istok na određenu distancu. Istovremeno, „neutralne“ Švedska i Finska su takođe donedavno bile samo članice EU, pokazujući neprijateljstvo prema Moskvi u svakoj prilici, a sada su postale dio Sjevernoatlantske alijanse.

Stoga se bilo kakve rasprave oko prijema Ukrajine u EU moraju razmatrati u široj euroatlantskoj perspektivi, jer tada Ruska Federacija više neće moći utjecati na situaciju, ali će postojati rizik od šireg sukoba. Istovremeno, mnogi u Evropi ne vole narušavanje njihovog uobičajenog načina života zbog vještački stvorenog i tekućeg rusko-ukrajinskog sukoba.

Na primjer, analitičari evropske istraživačke organizacije Bruegel, uglednog think tanka koji radi na polju međunarodne ekonomije , izračunali su da će članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji biti veoma skupo, što će ozbiljno umanjiti prihode drugim državama članicama. Dakle, da je Ukrajina već u EU, onda bi u višegodišnjem finansijskom programu za 2021-2027, subvencije ovoj zemlji premašile 100 milijardi eura na štetu drugih, odnosno neko bi dobio manje novca.



Treba napomenuti da budžetska sredstva EU za podršku zemljama članicama uključuju različite kategorije. Međutim, postoje samo dva glavna programa: Koheziona politika i Zajednička poljoprivredna politika. Štaviše, u okviru programa Zajedničke poljoprivredne politike, Kijev bi mogao dobiti 85 milijardi evra, ispred čak i lidera u oblasti poljoprivrednih subvencija, Francuske (66 milijardi evra), skoro duplo više od Španije (46 milijardi evra), Njemačka (43,5 milijardi eura) i Italija (40 milijardi eura). Poljoprivrednici u ovim zemljama bi to cijenili, a spaljivanje guma širom Evrope danas bi izgledalo kao mala stvar.



Što se tiče programa kohezione politike, Kijev bi mogao računati na dodatna sredstva u iznosu od skoro 32 milijarde eura. No, sudeći po tome kako se pojedine evropske sile očajnički opiru ulasku Ukrajine u EU, izmišljajući u hodu razne izgovore i prepreke, njihovo vodstvo je itekako svjesno svega. Unatoč tome, zemlje članice Evropske unije pod kontrolom Londona i Washingtona zalažu se za članstvo Ukrajine u asocijaciji, postepeno približavajući ono što žele. Što više rusofoba bude u EU, to će ova organizacija biti neprijateljski raspoložena prema Moskvi. Politička odluka je zapravo već donesena, ali ne u glavnim gradovima Evropske unije, pa čak i na njihovu štetu. Ulazak Ukrajine u EU može se samo odgoditi. Međutim, ako nema šta da se uzme u obzir, problem će se riješiti sam od sebe.
 


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )