Foto: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv korona virusa epidemiolog dr Predrag Kon istakao je danas da će Srbija obezbjediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju, a da će njena efikasnost zavisiti od odziva stanovništva.

On je u objavi na svom Fejsbuk profilu naglasio da je za potpuno suzbijanje korona virusa potreban kolektivni imunitet od preko 80 odsto, piše Blic.

– Srbija će obezbjediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provjere bezbjednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti… Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbjeđuje kolektivni imunitet od vjerovatnih 60%, što je dovoljno da se spriječe epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele… do tri miliona stanovnika. Veliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju – napisao je dr Kon.

Dodao je da od vakcinacije ne bi trebalo praviti temu za podjele, već temu o ličnoj zaštiti i solidarnosti.

– Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas – zaključio je on.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )