Foto: InfoBijeljina

Više od milijardu Android uređaja pod prijetnjom su hakera jer više nisu zaštićeni sigurnosnim ažuriranjima, prenosi Bi-Bi-Si.

Ranjivost uređaja mogla bi ostaviti korisnike širom svijeta izloženima potencijalnim krađama privatnih podataka i drugim napadima zlonamjernog softvera, piše Klix.


Svi koji koriste Android telefon predstavljen 2012. godine ili ranije trebalo bi da budu posebno zabrinuti, saopštio je britanski Vič? servis. Međutim, tehno gigant Gugl nije komentarisao ovakve najave.


Guglovi podaci govore da je 42,1 posto Android korisnika širom svijeta na 6.0 ili starijoj verziji operativnog sistema. Vič? kaže da dva od pet korisnika Androida širom svijeta više ne primaju sigurnosna ažuriranja.


Potom je britanski servis testirao pet uređaja, i to Motorolu X, Samsung Galaksi A5, Soni Ikspiriju Z2, LG/Gugl Neksus 5 i Samsung Galaksi S6.


Vič? je tražio od antivirusne laboratorije AV Comparatives da zarazi ove uređaje zlonamjernim softverom, što je uspješno odrađeno na svakom mobitelu, stvarajući više infekcija na nekima. Rezultati ovog testa su proslijeđeni Guglu, ali tehnološki gigant nije uspio sa sigurnošću reći da ima planove pomoći korisnicima čiji uređaji više nisu podržani.

– Veoma je važno što skupocjeni Android uređaji imaju tako kratak rok trajanja prije nego što izgube sigurnosnu podršku, izlažući milione korisnika riziku ozbiljnih posljedica ukoliko postanu žrtve hakera – kazala je Kejt Bevan iz Vič?, prenosi Bi-Bi-Si.


Ona sugeriše da bi Gugl i proizvođači telefona trebali biti daleko više transparentniji u vezi sa sigurnosnim ažuriranjima, pružajući jasne informacije o tome koliko će trajati i šta bi kupci trebali učiniti kada im prestane podrška.


Proizvođači Gugla i telefona trebaju biti unaprijed u vezi sa sigurnosnim ažuriranjima – s jasnim informacijama o tome koliko će trajati i šta bi kupci trebali učiniti kada im ponestane. Ističe i da bi vlade trebale zakonski osigurati transparentnost u pogledu ažuriranja pametnih uređaja i njihovog uticaja na potrošače.


Kako provjeriti da li je vaš uređaj ranjiv?

Ukoliko je vaš Android star više od dvije godine, provjerite može li biti unaprijeđen na noviju verziju operativnog sistema. Ukoliko ste na ranijoj verziji, Androidu 7.0 Nugat, pokušajte ga ažurirati tako što uđete u Podešavanja – Sistem – Napredno ažuriranje sistema.


Ukoliko ne možete ažurirati uređaj, vaš Android je pod rizikom od hakerskog napada, naročito ukoliko imate Android 4 ili stariji. U ovom slučaju budite pažljivi prilikom skidanja aplikacija. Takođe budite pažljivi pri slanju SMS i MMS poruka. Spasite sadržaj iz vašeg uređaja na najmanje dvije druge lokacije. Instalirajte mobilni antivirus, ali imajte na umu da će vam izbor biti limitiran zbog starosti vašeg uređaja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )