Foto: srpska info

Konkretnije, vaše kretanje može da se prati u aplikaciji Gugl Maps na telefonu druge osobe ukoliko ako ste napravili tu jednostavnu grešku, upozorio je bezbjednosni stručnjak, istraživač Pieter Arntc, koji radi za renomiranu bezbjednosnu firmu Malvarebajts.

On je detaljno objasnio kako je slučajno pratio gdje se nalazi njegova žena, a da pritom nije instalirao nikakav špijunski softver niti znao njenu šifru telefona.
 
Ispostavilo se da Gugl Plej prodavnica može biti savršen način za praćenje nečije lokacije-sa ažuriranim podacima o lokaciji prikazanim u Gugl mapama. Stručnjak za bezbjednost Malvarebajts Arntc napisao da je hteo da instalira plaćenu Android aplikaciju na telefon svoje žene. Pošto je već jednom kupio softver za svoj uređaj i nije vidio razlog da ga ponovo kupi, Arntc se svojim nalogom prijavio u aplikaciju Gugl Plej Store na pametnom telefonu svoje supruge, i pod listom prethodno kupljenih aplikacija preuzeo softver, piše b92.

– Sve je prošlo dobro, međutim pošto sam instalirao aplikaciju i testirao da li radi, zaboravio sam da se odjavim sa Gugle Plaja – objašnjava on na blogu.
 
Vrativši se na svoj telefon, Arntc je počeo da primećuje lažne lokacije koje se pojavljuju u njegovoj istoriji lokacija u okviru Gugl mapa. Za one koji ne znaju, Gugl mape bilježe sve vaše lokacije kada koriste aplikaciju. Zatim se analiziraju ti podaci kako bi vam aplikacija dala bolje predloge ruta – ili mesta koja su u blizini vaše lokacije, kao što su restorani.
 
– Pokazao mi je mjesta u kojima sam bio, ali ih zapravo nikada nisam posjetio – rekao je. Ispostavilo se da je aplikacija Gugl mape na Arntcovom telefonu zapravo navela lokacije koje je njegova žena posjetila-sa svojim telefonom, sa prijavljenim njegovim Gugle nalogom u aplikaciji Plej Stor džepu.
 
Nakon što je shvatio šta se dogodilo i odjavio se iz aplikacije svoje supruge Gugle Plej Store, Arntz je otkrio da još uvek može da prati njeno kretanje u okviru aplikacije Gugl mape.
 
On objašnjava:
 
– Nakon što sam se odjavio sa Gugl Plej na telefonu svoje žene, problem još uvek nije riješen. Nakon nekog kopanja saznao sam da je moj Gugl nalog dodat na naloge u telefonu moje žene, ali nije uklonjen kada sam se odjavio.”
 
Gugl mape nisu špijunski alat, međutim mogu da postignu sličan rezultat

Malvarebajts je poslao izvještaj o problemu Gugl kako bi istakao problem. U međuvremenu, ako ste prethodno koristili podatke za prijavu na uređajima prijatelja i članova porodice da biste izbjegli plaćanje aplikacija, filmova, e-knjiga ili pesama više puta, možda bi bilo vredno provjeriti koji su nalozi prijavljeni na vašem telefonu.
 
Da biste to uradili, idite na Podešavanja > Nalozi i rezervne kopije > Upravljanje nalozima. Ovo će prikazati listu svih naloga sa dozvolama na vašem uređaju. Možete ukloniti sve koje ne prepoznajete, jer će imati pristup GPS podacima koje je prikupio vaš pametni telefon.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )