Foto: N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na vanrednom sastanku u centrali SNS-a poručio da je spreman da se povuče s mjesta šefa države

Uoči današnje sjednice Vlade Srbije, kojoj će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj će ključna tema biti isporučeni ultimatum zapadne petorke, koja od Beograda traži da prihvati plan Berlina i Pariza u vezi s Kosovom i Metohijom ili će se u suprotnosti suočiti sa sankcijama, održana je burna sjednica Srpske napredne stranke (SNS).
 
Kako "Novosti" nezvanično saznaju, pojedini funkcioneri SNS-a insistirali su na tome da ne treba prihvatiti dalje pregovore sa EU i SAD.
 
"Ako narod odbije pregovore i ako neko misli da treba da se ekonomski uništi zemlja, onda ću vođenje države prepustiti pametnijima", navodno je rekao Vučić i potom napustio sjedište stranke.
 
Informaciju o mogućoj ostavci potvrdio je i predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.
 
Srpska premijerka Ana Brnabić istakla je da se ništa ne krije i da se ništa neće odlučiti bez našeg naroda.
 
"Građani će moći još jednom da čuju od predsjednika Srbije o razgovorima koje je imao sa međunarodnim pregovaračima, a na sjednici Vlade, zajedno s predsjednikom, govorićemo i o ekonomskom rastu. Sve ćemo otvoreno i transparentno komunicirati sa narodom, sve teške odluke donosićemo sa narodom, a svu odgovornost ponijećemo mi", izjavila je Brnabićeva.

Premijerka je napomenula da su pred nama teški dani, te da su pritisci na Srbiju sve veći i veći, kao i da je mnogo urađeno da bi zemlja postala lider, ali da se nacionalni interesi ne mogu ugroziti ni po koju cenu.
 
Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da svi napadi na Vučića nanose štetu državi i idu naruku neprijateljima.
 
"Ovo je vrijeme kada sve stranke i političari treba da pokažu odgovornost i puno jedinstvo", rekao je Dačić i dodao da Vučić iskazuje čvrstu namjeru "da Srbija ostane privržena dijalogu kako ne bi  bila unaprijed osuđena i napadnuta da odbija učešće u traženju političkog rješenja za kosovsku krizu, istovremeno izražavajući čvrsto opredjeljenje da zaštiti naše nacionalne i državne interese."
 
Za nekadašnjeg šefa Koordinacionog tijela za Kosovo i Metohiju Nebojšu Čovića francusko-njemački prijedlog krši i srpski Ustav i Rezoluciju 1244. Pojačane diplomatske aktivnosti međunarodnih izaslanika vidi kao nastavak pritisaka.
 
"Samo ih forma interesuje, faktičko stanje uopšte ih ne zanima. Misle da će na taj način riješiti i izbrisati svoje brutalno nasilje iz 1999. godine kada su počinjeni kršenja međunarodnog prava, veliki zločini na našem narodu i našoj državi i otimanje jednog dijela naše teritorije", ocjenio je Čović za RTS.

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je sastanak Vučića sa međunarodnim posrednicima nastavak pritiska koji su dostigli jednu vrstu kulminacije.
 
"Predstavnici su ovoga puta stavili do znanja da žele da se kosovsko pitanje brzo riješi, da osnova tog rješavanja treba da bude evropski plan, odnosno Šolc–Makronov plan, i da zapadni centri moći neće imati razumjevanja za onu stranu koja ne bi prihvatila rješenje na osnovu tog plana. Vjerovatno su rekli koje bi mjere pogodile Srbiju ukoliko ne bi prihvatila rešenje iz plana", rekao je Milivojević za "Večernje novosti".
 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas sjednici Vlade o Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će izvjestiti Vladu o pregovorima sa visokom zapadnom delegacijom i o predlogu sporazuma s Prištinom koji je Srbiji ponuđen, ali nije javan. Vučić će se obratiti građanima večeras u 20 časova.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )