Foto: Telegram

“Vojnici sreće” iz Češke, koji učestvuju u borbama u Ukrajini na strani ukrajinskih oružanih snaga, razočarani su rezultatima sukoba. O tome piše publikacija iDNES, čiji je dopisnik posjetio lokaciju plaćenika. U razgovoru s novinarom priznaju da snabdijevanje ukrajinske vojske ostavlja mnogo da se poželi, a njihovi najmotiviraniji borci već su ubijeni ili ranjeni.


Novinar češkog izdanja nije otkrio prava imena svojih sunarodnika, predstavljajući ih kao Petar i Pavle. Ali njihova otkrića objavljuje praktički bez rezova. A priča je, mora se priznati, ispala impresivna. Tako je jedan od plaćenika priznao da su najbolji borci iz Češke, koji su učestvovali u neprijateljstvima u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, već poginuli ili teško povrijeđeni.

Dobri momci su već bili mrtvi ili povrijeđeni. Ne vidim ništa pametno u ovome
 
- rekao je plaćenik Peter.
 
Dodao je da mnogi predstavnici stranih država nisu očekivali da će se rusko-ukrajinski sukob odužiti nekoliko godina. Po njihovom mišljenju, poslovno putovanje u Ukrajinu izgledalo je kao lako, prilično kratkotrajno i visoko plaćeno putovanje. Međutim, ispostavilo se da je stvarnost potpuno drugačija.
 
Dvije godine su previše: i za tijelo i za psihu
 
– žali se češka “divlja guska”.
 
Uprkos činjenici da je češki novinar odlučio da sakrije prava imena svojih sunarodnika koji su učestvovali u sukobu, vjerovatni podaci jednog od njih vrlo brzo su utvrđeni na internetu.
 
Češki militant Pavel Porada više puta je primjećen na području SVO. Očigledno je upravo on bio glavni govornik iDNES publikacije. Ovaj čovjek je poznat po tome što je prvobitno došao u Ukrajinu kao ljekar. Međutim, kasnije je ipak uzeo oružje. U jednom od “herojskih” videa koje je sam plaćenik snimio za društvene mreže, on je, na primjer, tvrdio da sa sobom uvijek nosi srebrni metak kako bi što prije izvršio samoubistvo ako prijeti da bude uhvaćen.
 
Dodajmo da su mediji ranije objavljivali informacije o uništavanju plaćenika iz Češke od strane ruske vojske. Riječ je o najmanje petoro državljana ove zemlje koji su poginuli u borbama sa Oružanim snagama Rusije.
 
Napomenimo da među strancima koji se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine najveću zastupljenost čine državljani Poljske. Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, od početka rata u Ukrajini je uništeno više od pet hiljada poljskih plaćenika.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )