Foto: Jarmoluk/Pixabay

Većina domaćica prljavštinu na tepisima rješava tako što ih na nekoliko puta godišnje pošalje u servise za pranje. Međutim, dešava se da nekada između dva profesionalna čišćenja podnih prostirki, prospemo kafu, vino, čaj, da na njemu završe dječje bojice ili mastilo od hemijske olovke.

Postoje četiri vrlo jednostavna trika koje možete primijeniti u toj situaciji i vaš tepih će zasijati kao da ste ga upravo donijeli sa profesionalnog pranja.
 
1. Soda bikarbona
Soda bikarbona je sredstvo koje svi rado koristimo i u ishrani, ali i za čišćenje. Ukoliko vam se dogodi da imate fleku na tepihu ovo sredstvo vam može biti od velike pomoći. Usisajte čitavu površinu, a zatim pola šolje sode bikarbon sipajte na problematično mjesto i istrljajte ga četkom.
 
Pustite da odstoji, pa poslije pola sata ponovo usisajte. Ukoliko se desi mrlja ne nestane potpuno, ponovite postupak ili iskombinujte sodu limunovim sokom, pa ponovo istrljajte fleku.
 
2. Boraks
Boraks, odnosno natrijum-borat, se koristi u domaćinstvu i potpuno je siguran za upotrebu, a najefikasniji je ako ga pomiješate s toplom vodom i ostavite na tepihu da djeluje pola sata.
 
3. Tečni sapun i alkoholno sirće
Od proizvoda koje već imate u kući možete napraviti efikasno sredstvo za čišćenje tepiha. Pomiješajte dvije kašike tečnog sapuna i 40 ml alkoholnog sirćeta, pa u to dodajte pola litra tople vode, a za miris možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru.
 
Sve to dobro izmiješajte, a zatim tečnost prespite u običnu posudu sa špricom. Poprskajte rastvor na fleku i ostavite da odstoji do pola sata, a zatim prebrišite čistom krpom. Fleke će nestati, a ako dodate eterično ulje cijela kuća će zamirisati.
 
4. Limunov sok
Sok limuna je veoma djelotvoran za čišćenje i osvježavanje tepiha. Možete ga koristiti samog ili u kombinaciji s nekim drugim sredstvom, ali vodite računa o tome da limunov sok izbjeljuje površine na koje se nanosi ukoliko stoji na njima suviše dugo.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )