Foto: Twitter

Ruska specijalna operacija na Ukrajinu za sada je veliki neuspjeh za Vladimira Putina, zaključak je američkih obaveštajaca.

Ali, Ukrajinci nemaju mnogo razloga za slavlje.

Američke obavještajne agencije su u utorak uveče odgovarale na pitanja zastupnika u američkom Kongresu i tom prilikom su iznijeli svoje analize dosadašnjeg toka rata u Ukrajini.

Glavni razlozi ruskog vojnog "neuspeha" na terenu su po njima, višestruki - ruski su vojni stratezi znatno potcenili ukrajinske snage, njihovu spremnost za borbu i njihove vojne veštine, dok su istovremeno precenili vojne sposobnosti svojih snaga.
 
Razvoj operacije na terenu odvio se, tvrde vodeći američki obaveštajci, manje-više tačno kako su predvideli, no ako njihova predviđanja nastave da budu jednako dobra, pred Ukrajinom su nedelje i meseci surovih napada na civilne ciljeve i razaranja gradova.
 
Putin je, prema svim podacima s kojima raspolažu američke obaveštajne službe, očekivao da će glavni grad Ukrajine, Kijev, pasti za dva dana.
 
U međuvremenu, dve nedjelje od početka sukoba, ruske snage još uvek nisu uspjele potpuno da opkole grad.
 
Iako to zvuči kao veliki uspjeh, što to definitivno i jeste, problem leži u tome da ukrajinski vojni uspjesi ne mogu učiniti ništa kako bi se Putin odvratio pravca kojim je krenuo.
 
"Procjenjujemo da se Putin osijeća povređeno što mu se Zapad ne obraća s odgovarajućim poštovanjem, te da smatra da je ovo rat u kojem sebi ne može priuštiti poraz", rekla je čelnica američke obaveštajne zajednice Avril Hajnes.
 
Jedini pomak koji SAD očekuje po pitanju Putinovog stava je da će se njegovi uslovi za pobjedu verovatno mijenjati i ublažavati, pošto će trošak operacije - u ljudstvu i novcu - biti sve teži za podnošenje.
 
"Ono što bi on mogao prihvatiti kao pobjedu moglo bi se promijeniti s vremenom", rekla je Hajnes.
 
Hajnes je dodala kako je Moskva duboko potcijenila složenost vojnih izazova koji su očekivali njenu vojsku, što je sada vidljivo kao loše pripremljen plan operacije, problemi s moralom i znatne logističke poteškoće.
 
"Ništa od toga neće biti dovoljno da bi se zaustavio Putin, koji će vjerovatno da pokuša da još više da eskalira sukob", rekla je Hajnes.
 
"Bijesan i frustriran"

CIA-ini analitičari i stručnjaci za sada ne vjeruju da je Putin poludjeo, niti da je potpuno iracionalan.
 
Kako je Kongresu rekao čelnik CIA-e Vilijam Burns, oni smatraju da je sve više izolovan od različitih mišljenja, te da nije voljan da promijeni vlastito.

 
"Po mom mišljenju, to ga ne čini ludim, ali ga čini osobom s kojom se izrazito teško nositi," kazao je Burns.
 
Berns se slaže kako će se intenzitet sukoba vjerovatno pojačati, te da je pred Ukrajinom "nekoliko ružnih nedelja."
 
Prema šefu CIA-e, Putin je sada bijesan i frustriran, te će "vjerovatno da pokuša da samelje ukrajinsku vojsku bez imalo zabrinutosti za civilne žrtve."
 
S druge strane, CIA-ini analitičari jednostavno ne vide scenarije u kojima bi Putin uspio da sruši izabranu ukrajinsku vladu, zarobi ili svrgne Volodimira Zelenskog, te uspostavi marionetski ili proruski režim u Kijevu.
 
Iako ruska vojska tek treba da opkolii Kijev, taj grad će vjerovatno pasti u roku od nekoliko nedelja, možda malo duže od mesec dana.
 
Čelnik Odbrambene obaveštajne agencije (DIA), general-poručnik Skot Berijer, uvjeren je da postoji vremenski rok koliko se dugo Kijev može braniti.
 
"Kada ih odsijeku od zaliha, situacija će postati očajna za, rekao bih, deset dana do dve nedelje," rekao je Berijer.
 
Berijer je zastupnicima u Kongresu izneo i konzervativnu procjenu Pentagona o broju stradalih ruskih vojnika u prve dvijje nedelje sukoba - između 2.000 i 4.000 ubijenih.
 
Radi se o znatno nižoj brojci od one koju iznosi ukrajinsko Ministarstvo odbrane, no i znatno većoj od brojke od petstotinjak vojnika koju iznosi Kremlj.
 
Čelnik CIA-e ipak je naglasio kako se radi o "konzervativnoj" procJeni, što znači da su stvarne brojke možda i veće, te da sami analitičari imaju "nizak stepen pouzdanosti" u brojke koje su predstavili.

Rusi još podržavaju Putina



Najpozitivnija vijest iz svjedočenja lidera obavještajnih službi je da je, bar za sada, još prerano za strah od mogućnosti nuklearne eskalacije, iako je Putin više puta prijetio nuklearnim oružjem i naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.
 
Prema Hejnsovim rečima, njegova najava o podizanju uzbune bila je "veoma neobična", ali analitičari američkih obaveštajnih službi koji prate ponašanje ruskih vojnih snaga nisu primjetili nikakvu promjenu u ponašanju nuklearnih trupa.
 
"Takođe, nismo primjetili promjene u nuklearnoj spremnosti na nivou cijele vojske koje bi bile iznad onoga što smo vidjeli prije porasta tenzija", rekao je Hejns.
 
Direktor CIA Berns je rekao i da američke službe pomno prate Putinovu podršku među sopstvenim ljudima, ali se uz naglo gušenje protesta i zabranu svih nezavisnih medija procjenjuju da će trebati duže da se njegova podrška otopi.
 
Međutim, Berns je naglasio da će sahrana poginulih vojnika u Ukrajini ostaviti traga.
 
CIA je takođe impresionirana količinom "veoma hrabrih Rusa" koji protestuju na ulicama, od kojih je oko 14.000 već uhapšeno od dana izbijanja sukoba.
 
"To nije mala stvar u duboko represivnom društvu poput Rusije", rekao je Berns.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )