Foto: Srpskainfo/MOJA MALA KUHINJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
Najskuplji sir proizvodi se u Srbiji i to u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, od magarećeg mlijeka.
Cijena po kilogramu je
nevjerovatnih 1.000 evra, a prije nekoliko godina stigla je informacija da je
za njega u Las Vegasu izdvojeno čak 3.000 dolara, prenosi regionalna agencija
RINA.
– Prvi na Balkanu smo
otvorili farmu muznih magarica, trenutno ima oko 250 grla, ali samo dio njih
može dati dovoljne količine mlijeka, dnevno je to oko 200 mililitara – izjavio
je Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica.
On je naveo da je za
kilogram sira potrebno 25 litara mlijeka i da se sir veoma teško proizvodi,
pošto se sve radi ručno.
– Mnogi su pokušavali
da pronađu formulu, jer je to jako teško zbog samog sastava, ali naš tim
stručnjaka nakon nekoliko godina istraživanja uspio je to da uradi. Tu leži
razlog njegove cijene – objasnio je Simić.