Foto: Ilustracija

Promjenu vremena donijet će nam ciklon koji se već u srijedu formira na zapadnom Sredozemlju, a zatim će se u noći na četvrtak premještati preko Italije prema našoj regiji i jugoistoku Europe. Nakon stabilnog i hladnog početka oktobra, očekuje nas period izrazito loših vremenskih prilika s obilnim kišama i mogućim lokalnim poplavama.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu će još biti relativno stabilno, ali s padom temperatura koje su već započele, ponegdje i uz početak sezone grijanja. U drugoj polovini srijede, ciklona će početi donositi vjetrove južnih i jugozapadnih smjerova, što će biti uvod u značajno pogoršanje vremena koje će trajati do subote.

Profesor Zoran Zadro, u svojoj dugoročnoj prognozi, upozorava na obilne oborine koje će se posebno osjetiti u dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i uz Jadran. Već od kraja srijede, na sjevernom Jadranu i gorskim dijelovima Hrvatske, očekuje se kiša koja će jačati kako dan odmiče. Pojas oborina proširit će se nad cijelu regiju, a obilna kiša očekuje se u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni, Crnoj Gori i duž Jadrana. Ukupne količine oborina mogle bi doseći između 70 mm i 200 mm, što bi moglo izazvati lokalne poplave.

Zadro posebno ističe opasnost od grmljavinskih oluja koje mogu donijeti velike količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju. Takvi intenzivni pljuskovi mogu uzrokovati ozbiljne poplave u dijelovima zemlje koji već bilježe zasićene tlo zbog prethodnih padavina.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )