Foto: Twitter

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je dijelove Turske i Sirije. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu. Oglasio se i turski predsjednik koji je rekao da su sva raspoloživa sredstva zemlje upućena u mjesta koja je zadesio razoran zemljotres. Takođe je potvrdio da je Turskoj stigla ponuda za pomoć iz 45 zemalja. Nešto prije 12 časova Tursku je opet pogodio razoran zemljotres, jačine 7,7 stepeni po Rihteru, a sirijska državna agencija je navela da se zemljotres dogodio i u Damasku, ali ta informacija nije potvrđena.

 
Broj žrtava širom Turske i Sirije porastao je na najmanje 2.724 nakon snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je rano jutros potresao te dvije zemlje, javlja Si-En-En.
 
Ukupan broj povrijeđenih popeo se na 13.580, prema informacijama različitih agencija.
 
U Turskoj je povrijeđeno najmanje 11.119, a u Siriji 2.461 osoba nakon razornog zemljotresa. Ukupan broj poginulih u Siriji popeo se na 1.073.



Strahuje se!

Strahuje se da je oko deset hiljada ljudi poginulo nakon dva katastrofalna zemljotresa koja su u ponedjeljak opustošila dijelove Turske i Sirije.
 
S obzirom na to da će temperature preko noći pasti na skoro nula stepeni, spasioci su sada u očajničkoj trci sa vremenom kako bi došli do desetina preživjelih koji ostaju zarobljeni ispod srušenih zgrada i koji su u opasnosti da se smrznu prije nego što pomoć stigne, piše Dejli mejl.



Erdogan proglasio sedmodnevnu žalost

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je sedmodnevnu žalost zbog katastrofalnog zemljotresa kod Gazijantepa prenijela je Anadolija.
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija minutom ćutanja odala je poštu žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Posljednji očev zagrljaj 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )