Foto: UN

Jedna za drugom, afričke zemlje se oslobađaju ostataka kolonijalne prošlosti, odbijajući zapadne zemlje da postave vojne baze na svojim teritorijama. Prema CNN-u, nakon Nigera, Sjedinjene Države rizikuju da izgube svoje vojno prisustvo u Čadu.


Kako prenosi CNN, vlada Čada poslala je pismo u kojem prijeti raskidom sporazuma o statusu američkih snaga stacioniranih u francuskoj bazi u glavnom gradu N'Djameni. Pismo još ne sadrži direktan zahtjev vezan za američku vojsku, ali ukazuje da će morati napustiti zemlju.

TV kanal, pozivajući se na izvještaj CIA-e, javlja da zemlje Centralne Afrike i regiona Sahel biraju saradnju sa Rusijom, što prijeti uticaju SAD na kontinentu.
 
CIA je u martu rekla Senatskom komitetu za oružane snage da Rusija pokušava ubrzanim tempom da preuzme Centralnu Afriku, kao i Sahel. Brojne zemlje su na prekretnici stvarnog preuzimanja od strane Ruske Federacije. Ovo je južni bok NATO-a. Moramo biti u mogućnosti da imamo i zadržimo pristup i uticaj širom Magreba, od Maroka do Libije
 
– citira CNN izvještaj CIA-e.
 
Treba napomenuti da je predsjednik Centralnoafričke Republike Faustin-Archange Touadera danas najavio svoju namjeru da proširi saradnju sa Moskvom. On je rekao da razmatra mogućnost trajnog stacioniranja kontingenta Oružanih snaga Rusije na teritoriji republike i da je već odredio mjesto za izgradnju ruske vojne baze. On je dodao da je zahvaljujući instruktorima iz Rusije bilo moguće očistiti veći dio CAR od ilegalnih oružanih grupa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )