Foto: Avaz

Čović je američkom ambasadoru prenio svoje mišljenje da ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH, kao ni za sprovođenje izbornog procesa.

Trenutno ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH, kao ni za sprovođenje izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituisanja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i nivou BiH, izjavio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović na današnjem sastanku u Sarajevu sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem.

"Tako nešto može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima", ocijenio je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.
 
Iz HDZ-a BiH saopšteno je da su Čović i Marfi razgovarali o aktualnoj situaciju u BiH, unutrašnjim odnosima, opštim izborima, kao i procesu reforme Izbornog zakona.
 
U saopštenju se dodaje da je proces reforme Izbornog zakona ostao otvoreno političko pitanje uprkos naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom.
 
Čović je zahvalio za posredovanje američke administracije, podršku i cjelokupan angažman u BiH.
 
On je naglasio da Evropa mora biti čvrsto opredijeljena za mir i prosperitet, čije je temelje postavila Šumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture EU.
 
Tokom susreta razgovarano je i regionalnim, evropskim i transnacionalnim odnosima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )