Foto: null

U Crnoj Gori su na kraju prošle godine sa HIV-om živjele 243 osobe, od čega 216 muškaraca i 27 žena, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta navode da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04 odsto.

Prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori registrovan je 1989. godine, a od tada do kraja 2019. godine registrovane su ukupno 303 osobe inficirane ovim virusom, dok je 60 umrlo od side.

"Od ukupnog broja inficiranih 146 osoba, odnosno 48 odsto, u momentu otkrivanja infekcije bilo je u stadijumu razvijene bolesti, a njih 157 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti", naveli su iz Instituta.

Najveći broj HIV infekcija - 76 odsto dijagnostifikovano je kod osoba od 20 do 39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

Najčešći put prenosa infekcije - 87 odsto slučajeva je preko nezaštićenog seksualnog odnosa.

Uzimajući u obzir koliko je rano otkrivanje infekcije ključno, Institut omogućava građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu u zgradi Instituta svakog radnog dana od 8.00 do 20.00 časova.

Iz Instituta navodeći da su podrška porodice i zajednice bitan faktor za održavanje dobrog kvaliteta života HIV pozitivnih osoba.

Svjetski dan borbe protiv side, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se 1. decembra.

Procjenjuje se da je tokom prošle godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 700.000 osoba umrlo od side.

Smatra se da u svijetu sa HIV-om živi 38 miliona ljudi.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )