Foto: Novosti

Savjet za bezbjednost i odbranu, kojem je predsjedavao Milo Đukanović, odlučio je da do 30 pripadnika Vojske Crne Gore postane deo NATO snaga za brzo reagovanje u međunarodnim misijama ovog vojnog saveza.

Ko odbije, dobiće otkaz! Baš onako kako je još ranije zaprijetio ministar odbrane Predrag Bošković.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević energično se protivi slanju crnogorskih vojnika u misije NATO.

- Uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod pretnjom otkaza učestvovati u ratnim vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO - upozorava Medojević na "opasan presedan". - Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svetskog bankarskog fašizma?

Savjet za bezbednost i odbranu odlučio je da se NATO snagama pridruži jedan pešadijski vod VCG, vod čete i bataljon, koji bi u ovoj misiji učestvovali do kraja 2022. godine. Upravo je u parlamentu na dnevnom redu prijedlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastav snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Gotovo je sigurno da će odluku aminovati poslanička većina, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Hrvatska građanska inicijativa i Albanci odlučno.



U žustroj skupštinskoj raspravi dio opozicije smatra da crnogorska mladost ne treba da ide na svjetska žarišta, smatrajući da se u Siriji, Avganistanu, Libanu ili Iraku ne brane interesi Crne Gore.

- Kao što smo upozoravali godinama, Crna Gora se neće ništa pitati u NATO savezu, već će biti samo sluga interesnim krugovima u toj organizaciji koja sada određuje na koje će ratno područje rasporediti vojsku CG. Kakve veze mi iz Crne Gore imamo sa sukobima u Avganistanu, Iraku ili Libiji? Zašto bismo mi učestvovali u tim akcijama. Nikad u istoriji NATO nije doneo mir, nego krv, rat, patnje i suze, a imamo primere SRJ, Republike Srpske, Avganistana, Iraka, Sirije - kaže poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

 - To što je vlast u Crnoj Gori preuzela neke obaveze ulaskom u NATO, ne interesuje građane. Ovo je prilika da se sjetimo herojske odbrane SRJ i RS 1995. i 1999, otpora koji je naš narod pružio u obračunu sa tada najvećom vojnom silom, koja je ubijala decu, žene, starce, vojnike. Pamtimo junake sa Košara i Paštrika, koji su se suprotstavili i NATO i albanskim teroristima.

Prema novoj organizacijsko-formacijskoj strukturi, koja bi trebalo da stupi na snagu do kraja meseca, Vojska Crne Gore brojaće 2.368 radnih mesta, a u uslovima ratnog stanja imaće 5.159.

MISIJE TOKOM 2019.

U toku 2019. godine, crnogorski vojnici bili su angažovani u tri NATO misije. U misiji "Ojačanog prisustva" u Letoniji bila su tri kontingenta sa 24 pripadnika vojske, u misiji Kfora na Kosovu angažovani su jedan oficir i jedno civilno lice, dok su u Avganistanu u misiji "Odlučna podrška" uestvovala tri kontingenta vojske sa 87 pripadnika.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )