Foto: mojevrijeme.hr

Kontroverzan naslov je mnoge privukao da probaju ovaj kolač, pridobio brojne obožavatelje, ali i uzrokovao brojne polemike. Uz jednostavne namirnice i malo angažmana, niste li još probali, izvolite – crnac bez jaja.

Sastojci za koru:

3 jogurta (3×180 g)

300 g pšeničnog glatkog brašna

250 g šećera

120 ml ulja

25 g kakaa

2 kašičice sode bikarbone

margarin za premazivanje tepsije

Za glazuru:

150 g margarina

150 g čokolade za kuvanje

120 g šećera

120 ml mlijeka

Priprema:

Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte mikserom 2-3 minute.

Smjesu izlijte u tepsiju veličine 20×30 cm prethodno premazanu margarinom i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.

Maragarin otopite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu izlomljenu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje:

Kolač poslužite sa šlagom, a u sezoni možete poslužiti i sa jagodama i sladoledom ili nekim drugim prilogom po želji.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )