Foto: Facebook

Nakon razorne bujice s nekoliko tona kamenja koje se sručilo na mjesta u BiH uništeno je i svetište svetog Jakova u Deževicama.

Važno je to mjesto okupljanja katoličkih vjernika iz cijele regije i ono je pretrpjelo velike štete u poplavama koje su prije nekoliko dana pogodile to područje centralne Bosne.

Poplave s odronima koje su zadesile područje Deževica odnijele su kuće, čitava naselja, puteve i mostove, a devastacija nije zaobišla ni svetište koje je vijekovima bilo duhovno utočište za brojne hodočasnike.

Uništena je čitava infrastruktura svetišta i nevjerovatno je vidjeti da je kip sv. Jakova zajedno s krunicama koje vjernici ostavljaju ostao netaknut. Nije pomaknut ni centimetra.

U svetištu su srušeni čak i zidovi i sve ostalo oko njega, dok je sam kip čudesno netaknut, prkoseći ovoj užasnoj prirodnoj sili. Mediji izvještavaju da su ga po povlačenju vode primijetili stanovnici i hodočasnici i ostali duboko dirnuti prizorom, opisujući ovo kao pravo čudo. Mještani u ovome takođe vide znak ohrabrenja za budućnost.

„Ovo je znak da ne smijemo odustati. Sveti Jakov nas i dalje čuva, čak i kada sve oko nas nestaje“, izjavio je načelnik Renato Pejak, piše Centralna.ba.

„Ovo mjesto ima posebnu vrijednost, ne samo za Deževice, nego i za širu zajednicu. Iako smo suočeni s velikim izazovima, obnovit ćemo ga“, poručili su mještani.

Svetište Voda svetog Jakova u Kreševu je asocijativni kulturni krajolik povezan s istorijskim, vjerskim, kulturnim i simboličkim vezama s elementima prirodnog područja.

Nalazi se u selu Deževicama, u opštini Kreševo. Svetište čini pećina u kojoj se nalazi vrelo, a voda ne otiče iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom, a prema vjerovanju hodočasnika, liječi mnoga kožna oboljenja. Godine 2021. svetište je proglašeno i nacionalnim spomenikom BiH. Mjesto je to hiljada hodočasnika koje je već u istoriji pretrpjelo brojne opsade.

Dolaskom Turaka 1463. godine crkva i samostan u Deževicama nestaju u plamenu, a župa propada. Ipak, pastoralni rad nastavljen je i nakon propasti župe, i to u sklopu župe Kreševo, a prema biskupskim popisima stanovništva, katolički su vjernici u ovome kraju opstali i u vrijeme turske vladavine.



Četiri vijeka kasnije, zahvaljujući austrougarskoj vlasti u Deževicama se obnavlja župa i podiže crkva Gospe Snježne, a sveti Jakov Markijski proglašen je suzaštitnikom Župe. I Crkva posvećena Mariji u Jablanici bez oštećenja Katastrofalne poplave koje su u noći s četvrtka na petak 4. oktobra 2024., pogodile i Jablanicu, te uz ogromnu materijalnu štetu, odnijele i ljudske živote, nisu oštetile ni župnu crkvu Bezgrješnog začeća BDM (Blažene Djevice Marije). Prema informacijama koje je Katoličkom tjedniku dao župnik u Jablanici don Drago Ćurković, u župnoj crkvi nije bilo značajnih oštećenja u poplavama. „Dežurao sam od dva časa i pratio stanje. U župnu dvoranu ušlo je malo vode, ali sam to uspio sanirati, a crkva je, Bogu hvala, ostala neoštećena“, rekao je župnik i dodao da većina župljana živi u stanovima u gradu i predgrađu, a koliko je uspio vidjeti, nemaju veće štete, prenosi Dnevno.hr.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )