Foto: REMELIE SERRANO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Metabolizam često sami usporavamo svakodnevnim navikama koje ga uspavljuju, a on za kaznu zamrzava kazaljku na vagi ili je čak podiže.

Kako bismo “motor” svog tijela podstakli da s lakoćom povuče u petoj brzini potrebno je pridržavati se jednostavnih pravila.
 
Mini-obrok
Ukoliko nekoliko sati nakon ručka osjetite glad, nikako je ne smijete ignorisati jer ukoliko to učinite i čuvate se tek za večeru, pašćete u iskušenje da pojedete dvostruko više nego što vam je zaista potrebno. Osluškujte tijelo, tačnije želudac, i ako ste gladni, pojedite mali obrok koji će učiniti čudo za metabolizam. Pritom birajte isključivo zdrave kombinacije, na primjer jogurt i svježe voće.

Smijeh
Smijeh je okidač za ubrzavanje metabolizma jer razbuđuje svaku ćeliju u tijelu. Dok se smijete, u tijelu se nivo energije povećava za 20 odsto, kao i broj otkucaja srca, a za deset minuta smijanja potroši se čak deset do 40 kalorija.
 
Morski plodovi
Salate su idealan izbor za obrok zbog neophodne količine vlakana i hranljivih sastojaka, a dodatak lososa ili sardele poboljšava rad metabolizma. Ta dva vladara morskih menija bogati su proteinima, a pogotovo zdravim omega tri masnim kiselinama koje kontrolišu hormon leptin zadužen za ubrzavanje metabolizma.
 
Jedite polako
Brzo jedenje uništava metabolizam i centar u mozgu koji tijelu javlja da je sito, a nervi šalju mozgu signale da se želudac širi i potrebno mu je još hrane. Hormon grelin, koji se proizvodi u želucu dok smo gladni, mozgu šalje poruku da smo siti tek oko 20 minuta poslije početka jela.
 
Da biste postigli ravnotežu i spriječili sebe u prejedanju, stručnjaci savjetuju da jednostavno usporite dok konzumirate hranu. Na ovaj način metabolizam će raditi brže, piše Magazin Novosti.
 
Zeleni čaj
Dobro poznati zeleni čaj još drži vodeću poziciju napitka za ubrzavanje metabolizma, i to zahvaljujući obilju antioksidanasa.
 
Uz redovno vježbanje i pijenje najmanje dvije šolje zelenog čaja dnevno ne samo da tijelo ubrzano radi nego se količina nakupljenih masnoća u predjelu stomaka smanjuje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )