Foto: ZDRAVLJEPRESVEGA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ukoliko imate problema sa srčanim bolestima, važno je pratiti uputstva ljekara koji svakodnevno upozoravaju na moguće rizike.

Osim lijekova i svakodnevnih aktivnosti, važnu ulogu igra i naša ishrana.
 
Doktorka Debora Li navodi poseban rizik od nekoliko različitih vrsta pića koja mogu naštetiti zdravlju vašeg srca, pa ih je najbolje izbjegavati.

Osim toga, osobe koje konzumiraju ova pića mogu imati i drugih zdravstvenih problema.

– Energetska pića, voćni sokovi, gazirana pića i aromatizovana mlijeka su svi napici s visokim udjelom šećera. U jednom pregledu i meta-analizi iz 2016. godine, konzumacija napitaka s visokim sadržajem šećera povećala je rizik od moždanog udara za 13 odsto i srčanog udara za 22 odsto – objasnila je Debora Li, prenosi Kliks.
 
Ovo se posebno odnosi na konzumaciju energetskih pića, jer ona osim šećera često sadrže velike nivoe kofeina i sastojke koji još nisu dobro ni istraženi na tržištu.
 
Potom, alkohol ne samo da povisuje krvni pritisak, on je vrlo štetan i za srčani mišić. Konzumacijom alkoholnih pića u većim količinama možete naštetiti i drugim organima, a svakodnevno ispijanje alkohola može dovesti i do pretilosti.
 
Doktorka Li preporučuje da ova pića zamijenite vodom, čajem ili sokom od povrća, a ne morate izbjegavati ni kafu, čija je preporučena doza do dvije šoljice dnevno.
 
Napominje da tijelo mora ostati hidrirano, jer dehidracija uzrokuje nizak volumen krvi čime se povećava mogućnost za stvaranje krvnog ugruška.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )