Foto: pixabay

Svaki cvijet nosi poruku sa sobom, stoga vodite računa šta želite da poručite dotičnoj osobi kada poklanjate cvijeće. Cvijeće najprije možemo razvrstati prema boji, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju.

Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simboliše nježnost, plava vijernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života.
 
Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumijevanja i saosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.
 
Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cvijeća ima svoju simboliku.
 
Kao poklon dragim damama za Dan žena mnogi muškarci biraju cvijeće, pa ćemo vam pomoći, da tumačeći značenja, najrasprostranjenijih vrsta cveća, pravilno odaberete ono koje treba da poklonite.
 
Ruže
 
Ruže predstavljaju cvijeće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje posjeduju širok spektar primijenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada rijeđe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljujući ukorijenjenosti tradicionalnih vjerovanja, neverstva i ljubomore.
 
Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže, djeluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog vještačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.
 
Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti.
 
Orhideja
 
Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafinisanu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama, koji leže u bolnici, kako bi im se poželio što brži oporavak. Takođe, možete ga pokloniti i nekome kome želite uspjeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25.000 do 30.000 vrsta orhideja.
 
Narcis
 
Narcis, može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvijet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.
 
LJiljan
 
LJiljan, predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, čistoće, djevičanstva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na vjenčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Bijeli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.
 
Magnolija
 
Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvijet bijeli, ona je znak nevinosti. Ako je cvijet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja djevojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i vjerovanje po kojem magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.
 


Mimoze
 
Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obilježjima. Mimoza sa zlatnožutim cvjetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.
 
Lala
 
Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.
 
Iris
 
Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.
 
Suncokret
 
Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar svijeta.

 
LJubičica
 
LJubičice su znak odanosti i vijernosti. Bijele i ljubičice označavaju skromnost.
 
Đurđevak
 
Đurđevak je simbol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.
 
Ciklama
 
Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.
 
Visibaba
 
Visibabe su simbol nade, utjehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.
 
Zumbuli
 
Zumbuli simbolišu vijernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

 
Hortenzija
 
Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.
 
Jasmin
 
Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.
 
Gladiole
 
Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.
 
Božur
 
Božur je simbol časti i bogatstva, a takođe može da simbolizuje i srećan brak i prosperitet.
 
Bambus
 
Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca, piše Novi.ba.
 
Cvijeće za tužne prilike
 
Cvijeće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepovjerenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava sjetu. Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )