Foto: pixabay.com

Sideloading, odnosno instaliranje sadržaja sa strane, je trenutno interesantna tema. Nakon kompanije Apple i Google je načinio neke izmjene na ovom polju.

Android korisnici od prvog dana imaju naviku da instaliraju aplikacije sa strane, ali sada Google korisnicima šalje upozorenja o učitavanju eksternih aplikacija.
 
Kompanija je prvo počela da izdaje upozorenjima korisnicima Pixel uređaja koji preuzimaju ažuriranja aplikacija sa strane, kada je Android 14 objavljen prošle godine.
 
Sada sve više korisnika Android počinje da primjećuje upozorenje za aplikcije koje nisu iz Google ili Galaxy ekosistema.
 
Jedan korisnik Galaxy S23 Ultra telefona je dobio upozorenje kada je želio da instalira ažuriranje za aplikaciju AccuWeather sa eksterne prodavnice aplikacija.
 
"Ažurirate ovu aplikaciju iz APK Mirror Installer-a (beta)? Ova aplikacija obično dobija ažuriranja iz Google Play prodavnice. Ažuriranjem iz drugog izvora, moći ćete da primate buduća ažuriranja iz bilo kog izvora na svom telefonu. To može da izmijeni funkcionalnost aplikacije". Korisniku su potom ponuđene dvije opcije: "Cancel" ili "Update anyway".
 
Upozorenje se pojavljuje samo jednom. Ako preuzmete aplikaciju iz Play prodavnice, a zatim učitate ažuriranu verziju iz eksternog izvora, nećete ponovo dobiti upozorenje za sljedeće ažuriranje.
 
Problem može biti da ukoliko instalirate ažuriranje iz prodavnice aplikacija treće strane, iz nekog razloga ono možda nema funkciju koja je bila dostupna u prethodnoj verziji aplikacije.
 
Ova prakdsa kompanije Google može biti iritantan za neke korisnike koji su navikli na sideloading aplikacija. Play Store ima pravo da šalje ova upozorenja, jer od Android 14 verzije prodavnica aplikacija iz koje ste prvobitno instalirali aplikaciju smatra se vlasnikom te aplikacije. Kao takva, može da šalje upozorenje ako se ažuriranje zahtijeva iz drugog izvora, prenosi B92.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )