Foto: Glas Srpske

Ljubomora je složeno osjećanje.

Ona se može iskazati kroz bijes, mržnju, patnju, uznemirenost i očaj. Međutim, da li je osjećanje ljubomore uvijek mora biti destruktivno?
 
Ona je obično posljedica negativnih misli i osjećaja nesigurnosti koji se javlja jer se plašimo da bismo mogli da ostanemo bez voljene osobe. Ona je miks ljutnje, straha, gađenja.
 
Ukoliko vas partner konstantno pritiska, provjerava vam telefon i lične stvari i zamjera vam mnoge stvari, čak i ako mu niste dali povoda, to nije u redu! To nikako nije zdrava ljubomoru.
 
Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, ona je dio egzistencijalnih potreba čovjeka i opstanka.
 
Kad postoji nesigurnost u odnosu, prag za ljubomoru je jako snižen, ali i obrnuto, kada vlada sklad tada neće biti mjesta za ljubomoru.
 
Ljubomora je tokom čitave čovjekove istorije jedna od glavnih tema pjesama, priča, filmova i drugih oblika umjetnosti. Ipak, ona može da ima i negativne posljedice.
 
Zato budite oprezni kad je ljubomora u pitanju, tanka je linija imeđu zdrave i patološke ljubomore.
 
Nauka kaže da je kontrolisana ljubomora zdrava. Ukoliko je vaš partner poželjan, to u vama može stvoriti osjećanje ponosa što ste baš vi ona(onaj pored nje)njega, ali često taj ponos zna da prati osjećaj ljubomore zbog straha da se ne pojavi neko ljepši i zanimljiviji od vas.
 
Naše urođeno osjećanja straha, bola, sreće, neizvesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )