Foto: screenshot

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, u decembru 2021. naprasno je otkazao posjetu BiH „iz bezbjednosnih razloga“ i sve do sada nije poznato ko ili šta je ugrožavalo njegovu bezbjednost.

Prema podacima dostavljenim iz Savjeta ministara BiH, odnosno Ministarstva bezbjednosti BiH, niko od nadležnih službi u BiH i partnerskih agencija nije raspolagao informacijama koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Hrvatske u BiH. Konkretno, u Travniku i Novoj Bili, gdje je trebalo da dođe.
 
Poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu BiH, Nikola Lovrinović, pokrenuo je ovo temu tražeći odgovor na pitanje koji bezbjednosni problemi su bili razlog otkazivanja dolaska Milanovića u BiH.
 
Razmjena informacija

Na prijedlog nadležnog ministarstva, Savjet ministara BiH mu je dostavio odgovor u kome se kaže da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 12. decembra prošle godine obaviještena od strane Ministarstva spoljnih poslova BiH i Sekretarijata Predsjedništva BiH o planiranoj posjeti Milanovića 19. decembra 2021.

Direkcija je, kako se navodi, odmah uputila akte nadležnim policijskim i bezbjednosnim agencijama za prikupljanje informacija o njegovoj eventualnoj ugroženosti, te kontaktirala obezbjeđenje predsjednika Milanovića.
 
– Dana 15.12.2021. tokom priprema za posjetu predsjednika Milanovića policijski službenici Direkcije su, zajedno sa članovima bezbjednosne prethodnice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao i pripadnicima MUP Srednjobosanskog kantona – PU Travnik, obišli sve predmetne lokacije iz protokola posjete. S gore navedenim agencijama dogovorena je razmjena informacija s ciljem nesmetanog odvijanja posjete. Preko partnerskih agencija izvršene su provjere o mogućoj ugroženosti predsjednika Milanovića, gdje smo informisani od nadležnih agencija da ne raspolažu sa konkretnim informacijama o njegovoj ugroženosti – piše u odgovoru.
 
Kako kažu, odluka o otkazivanju posjete Milanovića donesena je na osnovu bezbjednosnih procjena nadležnih institucija Hrvatske.

– Za vrijeme rada na terenu, te u kontaktu s prethodnicom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, nisu postojale informacije koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Zorana Milanovića – navodi se u odgovoru Savjeta ministara BiH.

Gnjev bošnjačke javnosti

Podsjemo, iz kabineta predsjednika Hrvatske tada je rečeno da je otkazana njegova posjeta BiH i učešće na obilježavanju godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.
 
– Odluka o otkazivanju posjete temelji se na bezbjednosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće učestvovati na obilježavanju ovog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu podršku i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ – rekli su tada u saopštenju za javnost.
 
Pomenuti konvoj krenuo je iz Zagreba prema srednjoj Bosni 10. decembra 1993. godine. U 99 šlepera dopremljeni su hrana i lijekovi bolnici u Novoj Biloj, u vrijeme oružanih sukoba između tzv. Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).
 
U vrijeme otkazivanja posjete, Milanović je na sebe navukao gnjev bošnjačke javnosti izjavom kako u Srebrenici „jest bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv“. Ovo je trebala biti druga Milanovićeva posjeta BiH, otkada je 2020. godine preuzeo dužnost predsjednika Hrvatske. Milanović nikada nije bio u zvaničnoj posjeti Sarajevu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )