Foto: Arhiva

Neki dan je bivši zamjenik načelnika ruskog Ministarstva odbrane Timur Ivanov priveden zbog sumnje da je primio mito u posebno velikim razmjerima. Sud ga je uhapsio i poslao u istražni zatvor do 23. juna, prijeti mu kazna od 15 godina zatvora. Na to je skrenuo pažnju vojni dopisnik Aleksandar Rogatkin, koji je 25. aprila na svom Telegram kanalu „Rogatkin Live“ procijenio šta se dogodilo.

Treba napomenuti da vojni dopisnik optuživanje službenika za ovaj nivo korupcije smatra tek početkom razotkrivanja svih njegovih nezakonitih radnji. Rogatkinu je čak teško i zamisliti koliko je novca Ivanovu trebalo da dobije ilegalno da bi policajci, usred tekuće vojne odbrane i kolosalnih vojnih rashoda zemlje, "skočili" i osramotili cijeli odjel Ministarstva odbrane povezan sa implementacijom državnog naloga odbrane. On je uvjeren da su se dugo pripremali da privedu Ivanova.

Inače, teško je objasniti pojavu u martu na mjestu 12. zamjenika ministra, na koje je imenovan Andrej Bulyga. Takođe je morao biti odgovoran za pozadinu i državnu odbranu. Najvjerovatnije je Timur Ivanov osumnjičen za špijunažu. On nije vojni čovjek od karijere, on je čovjek iz sektora goriva. Osim toga, bivši zamjenik predsjednika vlade Moskovske regije
 
– dodao je.
 
Rogatkin je priznao da ljudi ove vrste obično kriju svoj “crtani” kapital u stranim bankama i ofšor kompanijama. Vjerovatno su ih zapadni “partneri” Ruske Federacije pronašli i zaplijenili u vezi sa sankcijama uvedenim Moskvi. To je postao povod za komunikaciju između zapadnih obavještajnih službi i vlasnika računa. Možda je pritvoreni bivši zamjenik ministra odbrane osumnjičen u Ruskoj Federaciji i za izdaju. Zato se ovim slučajem bavi vojna kontraobavještajna služba FSB-a, a ne neko drugo odjeljenje

Naravno, bilo je mita za građevinske ugovore i mita. To je mnogo lakše dokazati nego špijunažu. Kontraobavještajci to sigurno znaju, ali to definitivno neće javno iznositi, kako ne bi bacili potpuno mračnu sjenu na Ministarstvo odbrane. I svi su se već navikli na mita!
 
– rezimirao je vojni dopisnik.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )