Foto: facebook

Brajan Mej je jedan od najvećih virtuoza na gitari, 2006.godine je odlučio da se ponovo pozabavi svojom naučnom karijerom i stekne doktorat na polju astrofizike

Mej se rodio 19. jula 1947. u Hempton Hilu na obodu Šireg Londona, kao jedino dijete Škotlanđanke Rut Irving i Engleza Harolda Meja, inženjera u ministarstvu avijacije. Do 11. godine pohađao je državnu osnovnu školu, kada je dobio stipendiju za Hemptonsku gramatičku školu (danas bez „gramatičkog” atributa), gde je dovršio svoje sekundarno obrazovanje.

Na kraju školovanja u toj instituciji zaradio je više diploma, ali ako bismo navodili koje tačno, morali bismo se pozabaviti sada već zastarjelim obrazovnim sistemom u UK; a to nećemo raditi. Zato ćemo tek napomenuti ono što je bitno, među njegovim diplomama su bile one na poljima fizike, matematike i primenjene matematike.

To ga je preporučilo Imperijalnom koledžu Londona, gde je 1968. diplomirao fiziku s odličnim uspjehom i dobio poziv sera Bernarda Lovela, istaknutog fizičara i radio-astronoma, da mu se pridruži u Centru za astrofiziku „Džodrel Benk” pri kojem je radila istoimena opservatorija s tada najvećim radio-teleskopom na svetu (danas treći po veličini, i nosi Lovelovo ime).
 
Međutim, Mej je umjesto toga odlučio da ostane na Imperijalnom koledžu, kako odlaskom iz Londona ne bi rasturio već pomenuti „Smajl”, koji će se dakle 1970. transformisati u „Kvin”.
 
Iste godine je počeo da priprema doktorat, proučavajući svjetlost reflektovanu međuplanetarnom prašinom te brzinu prašine u ravni Solarnog sistema. Odustao je tek 1974. kada je „Kvin” počeo da doživljava zvjezdani uspon , ali bez obzira na to, stigao je da u koautorstvu objavi dva naučna rada koja su prošla kroz stručnu recenziju.

Ispostavilo se da sve to ipak nije bilo bez značaja: oktobra 2006. Brajan Mej se ponovo prijavio za doktorat na Imperijalnom koledžu i podnjeo tezu avgusta iduće godine, godinu dana prije nego što je mislio da će biti u mogućnosti; mesec dana kasnije ona je prihvaćena od strane komisije.
 
Za to vrijeme, morao je, ne samo da revidira sve ono što je tri i po decenije ranije napisao, nego i da pregleda sve radove i ispita sva otkrića na tom polju do kojih su naučnici u međuvremenu došli. Na ruku mu je išlo to, što se zapravo tokom tog perioda malo ljudi bavilo tom tematikom, koja je širu akademsku zajednicu tek dvehiljaditih počela više interesovati.
 
U svom doktorskom radu, Mej je istraživao radijalnu brzinu (tj. brzinom kojom se nebeska tela kreću svojim putanjama) pomoću apsorpcione i Doplerove spektroskopije zodijačke svetlosti korišćenjem Fabri-Peroovog interferometra iz opservatorije na Tenerifama. Doktor je postao 14. maja 2008. na ceremoniji održanoj u „Rojal Albert holu”.

Iste godine u oktobru, imenovan je za gostujućeg istraživača na svom matičnom univerzitetu, gdje je član Imperijalne grupe za astrofiziku. Još prije nego što je doktorirao, novembra 2007. je imenovan kancelarom Liverpulskog univerziteta „Džon Murs”, a s radom je počeo posle doktoriranja i na tom položaju ostao sve do 2013.
 
Zajedno s bivšim astronautom „Apola 9” Raselom „Rastijem” Švajkartom pokretač je Dana asteroida, globalne kampanje kojoj je cilj da ljude širom sveta upozna s ovim nebeskim telima i mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju kako bismo se od njih eventualno zaštitili.
 
Jedan asteroid je 18. juna 2008. dobio njegovo ime: „52665 Brajanmej”. Koautor je knjiga „Beng! — Kompletna istorija univerzuma” i „Kosmički turista”, obe u saradnji sa serom Patrikom Murom i Krisom Lintotom. Vegan je i neumorni borac za prava životinja. Oni koji kažu da liči na Isaka Njutna, potpuno su u pravu.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )