Foto: Unsplash

Firme iz BiH proizvode za brendove kao što su "Mercedes", "Audi", BMW, "Volkswagen", "Toyota", "Mazda", "Opel", "Ford, "Ferrari", rečeno je InfoBijeljini iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji. Već decenijama, glavni svjetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalificiranu radnu snagu u  BiH kada je riječ o sklapanju automobila namijenjenih zapadnim tržištima.  

"Imajući u vidu značajan broj domaćih i stranih kompanija koje veoma uspješno posluju u ovoj oblasti, stoga možemo reći da je BiH atraktivna za ovu vrstu industrije", kazali su iz FIPA za InfoBijeljinu.

Kako dodaju, zahvaljujući postojećem procesu finalnog sklapanja vozila i postojećoj proizvodnji auto-dijelova, uspostavljen je snažan i raznovrstan lanac snabdijevanja auto-dijelovima i prateća infrastruktura.

To uključuje i obrazovni sistem, institucije za razvoj i istraživanje, kao i specijalizovanu i stručnu radnu snagu s iskustvom u oblasti metalurgije, elektrotehnike i automobilskog inženjeringa.

"U posljednjih deset godina, ova industrija je doživjela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orijentisana, izvozeći u prosjeku 90 odsto svoje proizvodnje u 30 zemalja širom svijeta", ističu iz FIPA.

Danas, kako dodaju, bh. preduzeća iz automobilskog sektora proizvode širok spektar dijelova i komponenti, kao što su: motori i zupčanici i njihovi dijelovi, metalni precizni dijelovi, pogon-osovine, kočioni sistemi.

Tu su još i spojnice, upravljački sistemi, pumpe, filteri, električni auto-dijelovi, proizvodi od tekstila i kože, aluminijske felge, akumulatori i različiti sitni dijelovi kao što su opruge, vijci, cijevi i komponente od metala, gume ili plastike.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )