Foto: undefined

Da li ste se pitali prije pečenja nekog jela da li da izaberete staklenu ili metalnu posudu? Koja je uopšte razlika i da li postoji?

Pravljenje ukusnih peciva ne zavisi samo od sastojaka i poštovanja recepta već i od vrste posude za pečenje koju koristite. Dvije najčešće opcije koje ćete naći u prodavnicama su staklo i metal. I dok se možda čine kao da su prilično iste, ispostavilo se da nisu.
 
Staklena ili metalna posuda za pečenje?
Recept koji koristite možda vas upućuje u pravom smjeru posude koju treba da odaberete. Ako recept kaže da koristite tepsiju, to obično znači da koristite metal, a posuda za pečenje se uglavnom odnosi na staklo za rernu.
 
Staklo može biti idealno za pite
Staklo ne sprovodi toplotu tako dobro kao metal, to je izolator, što znači da će, kada se zagrije u rerni, ostati toplije duže kada ga izvadite u poređenju sa metalom. Ovo može da ima rezultat savršeno pečene unutrašnjosti, ali prepečene spoljašnosti.  Dakle, ako koristite staklo, smanjite temperaturu u rerni za 25 stepeni, piše The List.
 
Međutim, postoje trenuci kada su staklene posude idealne, na primjer kada pečete pitu. Mogućnost da vidite strane onoga što pečete prije nego što je gotovo može biti od pomoći. Staklo je takođe bolje ako pečete bilo šta sa kiselinom, kao što je bobičsto voće i citrusi, jer neće reagovati na kiselinu na isti način kao metal.
 
Metalne posude su savršene za kolače
Metalne posude mnogo brže sprovode toplotu i brže će se hladiti, a mogu da podnesu više temperature u poređenju sa staklenim. Sa bržim zagrijavanjem metala, dobija se lijepa i hrskava ivica onoga što pečete. Tako da su metalne posude savršene za kolače.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )