Foto: avaz.ba/M.SMAJKIĆ

Nakon što je juče posjetio aktiviste iz Jablanice koji se bore za za zaštitu rijeke Doljanke, Darko Rundek, jedan od prvih umjetnika u regionu koji je digao glas za spas rijeka Bosne i Hercegovine i Balkana danas je posjetio lokalitet Bunski kanali, južno od Mostara, kako bi dao podršku kampanji protiv gradnje minihidrocentrala na rijeci Buni.

- Stvarno se tu ima što braniti. Toliko su to prekrasne rijeke, moćne, a dio su jednog krajolika koji se ne smije uništavati. Ovdje se ne smije graditi, makar, treba stati pred bagere i reći nema, ne damo - poručio je Rundek.
 
U bivšoj državi prostor Bunskih kanala bio je zakonom zaštićen kao spomenik prirode. Već nekoliko godina  građani Bune i Mostara, Eko udurženja „Majski cvijet“, ali i struka bore se za očuvanje izvorne ljepote i zabranu gradnje minihidrocentrala koje se planiraju graditi na tom lokalitetu.
 
Rundek je danas prvi put posjetio ovo mjesto, koje je, kako je rekao novinarima, ranije vidio na fotografijama.
 
- Ovo je, zaista, jedinstveno mjesto, a bio sam na raznim mjestima na kojima se ljudi bore i čija borba počinje donositi rezultate. To je onda ohrabrenje i drugima da ima smisla boriti se. Ovo je važno, između ostalog, i za neku građansku samosvijest - istaknuo je umjetnik.
 
Oliver Arapović, predsjednik Udruženja „Majski cvijet“ kazao je da im Rundekova podrška jako puno znači.
 
- I u budućnosti ćemo raditi ovakve i slične kampanje i slat ćemo poruke nadležnima da stopiraju izgradnju i da konačno riješe ovo pitanje kako bi ovaj spomenik prirode ostao budućim generacijama - rekao je Arapović.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )