Foto: izdvojeno.ba

Pored vršioca dužnosti direktora Federalne uprave policije Vahuduna Munjića, među uhapšenima je i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a, rekao je ministar policije BiH za RSE

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić i još četvorica pripadnika ove uprave uhapšeni su u policijskoj akciji 22. aprila, potvrdio je danas za Radio Slobodna Evropa Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Pored Munjića, među uhapšenima je i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a, rekao je Isak za RSE.
 
"Nisam imao informacije o tim ljudima da je bilo istraga, osim putem medija. Neću sumnjati da bilo ko ima veze sa kriminalnim grupama dok se to ne dokaže i dok se ne vidi ishod postupka", rekao je Isak za RSE.
 
U policijskoj akciji uhapšene su 23 osobe.
 
Među uhapšenima u policijskoj akciji su visoki funkcioneri policijskih agencija i organa za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanja poklona i drugih oblika koristi, nedozvoljenog prometa opojnih droga i zloupotrebe službenog položaja ili autoriteta.
 
Policijska akcija izvedena je na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo. Pretreseni su stambeni objekti, motorna vozila, prostorije pravnih lica. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz šifrovanih aplikacija.
 
Na pitanje kakav će biti status uhapšenih pripadnika FUP-a, Isak je rekao da će to biti odlučeno u nastavku procesa, ističući da je ova akcija u toku i da "istražni organi rade na prikupljanju dokaza".
 
Istovremeno, u saopštenju Europola, koje prenosi Tužilaštvo BiH, navodi se da su uhapšeni visokopozicionirani policajci u Bosni i Hercegovini dio "užeg kruga" narko-bosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine.
 
Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC), koje je navelo da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Američke vlasti označile su ga za vođu kartela "Tito i Dino", u kojem su članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine.
 
Europol dodaje da je, osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen u pranje novca i usko povezan s "Ogranizovanom kriminalnom grupom Kinahan", kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao, navodeći da su značajna transnacionalna zločinačka organizacija.
 
Međunarodnu podršku policijskoj operaciji pružili su FBI, Uprava za borbu protiv droge (DEA) i Europol.
 
"Primarni cilj operacije bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-holandskog državljanina kojeg Europol i Holandija smatraju 'metom velike vrijednosti'. Holandske vlasti su 2023. osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom 'vrijedne mete' Ovu zajedničku međunarodnu istragu sprovele su belgijske, bosanske, francuske i američke agencije za provođenje zakona", navodi se u saopštenju Europola.
 
Europol dodaje da je uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga pokazala da je "meta visoke vrijednosti" nastavila da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju.
 
"Sarađujući sa drugim velikim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, sa kojima je suinvestirao u poduhvate šverca više tona kokaina, bosanskohercegovački-holandski državljanin je postao moćna figura u kontroli masovnog snabdijevanja kokainom u Evropi i drugim destinacijama. Štaviše, sumnja se na 'metu visoke vrijednosti' i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU", navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju Evropola se ističe i da policijska akcija služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale najveći dio evropske trgovine kokainom.
 
"Prije ove akcije, vlasti BiH su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 evra u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, organi za provođenje zakona dodatno su oduzeli gotovinu, automobile, laptopove i oduzete druge dokaze", ističe se u saopštenju.
 
Navodi se i da je Tužilaštvo BiH u junu prošle godine uputilo zahtev za informacije Europolu, nakon čega je policijska agencija poslala dva stručnjaka sa mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu radi prikupljanja i unakrsne provjere obavještajnih podataka i pomoći u daljoj koordinaciji aktivnosti.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )