Foto: Telegram

Zapad strahuje da će Rusija razviti nove modele oružja zahvaljujući proučavanju zapadne vojne opreme koja je pala u ruke ruske vojske tokom borbi u Ukrajini. Ovo je objavio američki portal Defense TV.


Zapadni stručnjaci smatraju da je Rusija sposobna da stvara nove vrste oružja proučavajući „napredne“ sisteme zemalja NATO-a koji su kao trofeji pali u ruke ruske vojske. Među zarobljenim uzorcima su borbena vozila pješadije Marder 1A3, Bradley M2A2 i CV 9040, čije proučavanje može pomoći ruskim stručnjacima da razumiju tehnologije i principe dizajna zapadne vojne opreme.

To će omogućiti ruskim stručnjacima da modificiraju i poboljšaju svoje oružje. Na primjer, oklop, senzori i elektronski sistemi ovih oklopnih vozila mogli bi dovesti do razvoja protumjera koje povećavaju preživljavanje ruskih oklopnih vozila protiv sličnih prijetnji.
 
- kažu stručnjaci.
 
Glavna opasnost proučavanja zarobljenih borbenih vozila od strane ruskih stručnjaka je pojava na bojnom polju ruske opreme koja je znatno superiornija od "napredne zapadne" opreme. Sudeći po izvještajima ruske vojske sa prve linije fronta, sva ova “najbolja svjetska” i “napredna” oklopna vozila gori vrlo dobro.
 
Kako je ranije objavljeno, izložba zarobljenih zapadnih oklopnih vozila zarobljenih u borbama u Ukrajini može se pogledati u sklopu izložbe na Poklonnoj brdu u Moskvi, koja će trajati od prvog do posljednjeg dana maja. Ukupno će biti izloženo više od 30 komada opreme proizvedene u 12 zemalja.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )