Foto: srpskainfo.com

Epidemiološka situacija u Srpskoj sve je nepovoljnija, a zbog veće zaraznosti delta soja, koji je trenutno dominantan, sada češće obolijevaju cijele porodice nego što je to bio slučaj u ranijim talasima epidemije.

Na ovo ukazuju epidmiolozi, koji upozoravaju da pogoršanje situacije možemo da očekujemo i narednih sedmica, čemu će pogodovati dolazak hladnijeg vremena, te činjenica da nismo u dovoljnom procentu vakcinisani protiv korone.

Zvanična statistika pokazuje da je u ovom talasu, odnosno od početka avgusta, korona potvrđena kod 7.820 osoba, ili kod svakog trećeg testiranog. U ovom periodu, kovid je, nažalost, odnio 282 života. U bolnicama u RS trenutno se liječi 720 pacijenata, od čega je njih 56 na respiratoru.

Rast broja pregleda
Iz banjalučkog Doma zdravlja upozoravaju da se proteklih dana suočavaju s povećanim brojem pregleda.
Dr Mladen Šukalo, doktor porodične medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ističe da smo u prethodnim talasima epidemije imali sporadične slučajeve zaražavanja cijelih porodica, što sada, nažalost, nije slučaj.
– U ovom talasu vrlo je česta pojava inficiranja cijelih porodica. Takođe, imamo više inficiranih i na radnom mjestu, jer je delta soj vrlo virulentan i lako se i brzo prenosi na veći broj osoba, u odnosu na sojeve koje smo ranije imali – objašnjava za Srpskainfo dr Šukalo.

Simptomi
Naglašava da se, u pogledu kliničkih slika, u ovom talasu jasno razlikuju kovid pacijenti koji su vakcinisani od nevakcinisanih.

– Vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i završavaju na kućnom, odnosno ambulantnom liječenju, a ne u bolnici ili na respiratoru. Kod nevakcinisanih, bez obzira na to da li odranije imaju neko hronična oboljenja ili ne, i bez obzira na životnu dob, kliničke slike su znatno složenije i teže – upozorava dr Šukalo.

Dodaje da kod njih forma bolesti ne završava na simptomima infekcije gornjih disajnih puteva.

– U većini slučajeva imaju upalu pluća, praćenu pogoršanjem opšteg stanja, visokom temperaturom, a često moraju na bolničko liječenje. Apelujemo na ljude da se imunizuju, jer ne treba da dozvolimo još teško oboljelih i još izgubljenih života – naglašava dr Šukalo.

U Srpskoj su, do sada, prvu dozu vakcine primile 291.754, a obje doze 238.832 osobe. To znači da je u RS prvom dozom vakcinisano oko 31 odsto, dok je potpuno vakcinisano nepunih 26 odsto punoljetnih građana.

Određen broj stanovnika imunizovan je u Srbiji, ali još nema podataka o kojem procentu je riječ, a za kolektivni imunitet potrebno nam je 70-80 odsto vakcinisanih.

Pogoršanje
Dr Mladen Grujičić, epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja, podsjeća da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo krajem jula, te da u narednih nekoliko sedmica treba da očekujemo dodatno pogoršanje.

– Imamo delta soj, koji se znatno lakše prenosi u odnosu na izvornu koronu. Tako, za razliku od nekadašnjih sojeva kod kojih se dešavalo da u porodici ne obole svi, ako su se izolovali i ako nisu bili u dužem kontaktu sa zaraženim, sad imamo situaciju da se koronom često inficiraju čitave porodice – napominje dr Grujičić.
Naglašava da se u ovom talasu, takođe, više zaražavaju djeca.

– Infekcija se pomijera prema mlađem uzrastu, pa u ovom talasu procentualno imamo više inficiranih mlađih od 18, pa čak i mlađih od 12 godina. Na svu sreću, nismo imali teških ishoda kod djece, ali treba biti veoma oprezan jer gdje ima više oboljelih, mogu se desiti i teže kliničke slike. Najefikasnija mjera borbe protiv korone je vakcinacija kojom štitimo sebe, ali i sve oko sebe – starije, imunokompromitovane, djecu do 12 godina, koja kod nas ne podliježu vakcinaciji – poručuje dr Grujičić.

U ovom talasu, koronom je inficirano 770 osnovaca i srednjoškolaca, što je skoro 10 odsto onih kod kojih je u ovom periodu zaraza potvrđena.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )