Foto: Glas Srpske

Komisija za deminiranje BiH produžila je akreditaciju za bavljenje ovom djelatnošću britanskoj nevladinoj organizaciji “The Mines Advissory Group-MAG” iako je zvanično potvrđeno, o čemu je detaljno pisao naš list, da predstavništva stranih NVO nemaju status pravnog lica i da zbog toga ne mogu uopšte da se bave deminiranjem u BiH.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAK) Saša Obradović potvrdio je za “Glas Srpske” da je Komisija za deminiranje na njegov prijedlog 8. septembra produžila akreditaciju MAG-u, ističući da ta organizacija ispunjava zakonske uslove za dobijanje akreditacije. Komisiji za deminiranje, ni njemu kao direktoru BHMAK-a nije zasmetalo to što ova britanska NVO nije PDV obveznik, niti su se osvrtali na višemjesečne vapaje predstavnika domaćih deminerskih organizacija. Podsjećamo, domaći demineri mjesecima bezuspješno ukazuju na to da su strane organizacije u BiH povlašćene u odnosu na domaće firme i organizacije koje se bave deminiranjem.
 
- Upis u registar obveznika indirektnih poreza nije propisan kao uslov za odobravanje akreditacije za deminiranje - navodi se u odgovoru direktora BHMAK-a na naša pitanja.
 
S druge strane, predstavnici domaćih deminerskih organizacija su u strahu od odmazde i toga da će ih čelni ljudi u sektoru deminiranja i u budućnosti gurati u stranu i onemogućavati da se bave poslom u koji su uložili i velika sredstva i vrijeme i energiju.
 
Insistirajući na anonimnosti, oni za naš list kažu da ne znaju više kome da se obrate i ističu da su se uzdali da će resorna ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević pokazati da ima sluha za njihove probleme, ali uzalud.
 
- U aprilu ove godine smo na sve adrese uputili dopis i ukazali na to da predstavništva stranih nevladinih organizacija nezakonito skidaju mine, jer po zakonu nemaju pravo da se bave time, a kasnije smo utvrdili i da nisu PDV obveznici, što je posebno šokantno. Ne preostaje nam ništa drugo nego da podnesemo krivične prijave protiv onih koji omogućavaju sve te nezakonitosti sa ministarkom Gudeljević na čelu - kažu naši sagovornici.
 
Oni ističu da kap koja je prelila čašu predstavlja produženje akreditacije uprkos tome što je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH zvanično potvrđeno da MAG, kao i norveška NORVEGIAN PEOPLES AID (NPA) nisu upisani u Jedinstveni registar obveznika UIO po osnovu indirektnih poreza.
 
- Deminerska organizacija je za svaki deminerski zadatak dužna dostaviti BHMAK-u ugovor o realizaciji tog zadatka iz koga je vidljivo kolika je njegova finansijska vrijednost. U proteklom periodu MAG i NPA implementirali su desetine miliona maraka deminerskih zadataka i time su po automatizmu obavezni da plaćaju PDV, ali to nisu radili, za razliku od nas - objašnjavaju domaći demineri.
 
HAOS
 
Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić ranije je rekla za naš list da već duže vrijeme nekome odgovara haotično stanje u oblasti deminiranja.
 
- Oni kojima odgovara haos godinama sprečavaju da ta oblast bude zakonski uređena na pravi način - rekla je Majkićeva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )