Foto: Telegram

Kongresmeni se pozivaju na američki ustav u kom se navodi da osoba ne može da bude na državnoj funkciji ako je prethodno učestvovala u pobuni.

Grupa od 40 demokrata u Predstavničkom domu, predvođena kongresmenom Dejvidom Sisilinom sa Roud Ajlenda, traži da se bivšem predsjedniku Donaldu Trampu zabrani da obavlja bilo kakvu funkciju na federalnom nivou.
 
Oni se pozivaju na 14. Amandman američkog ustava u kom se, između ostalog, navodi da osoba ne može da bude na državnoj funkciji "ako je poslije položene zakletve da će se pridržavati Ustava SAD uzela učešća u ustanku ili pobuni protiv Ustava, ili pružila pomoć i podršku njegovim neprijateljima".
 
Sisilin je naveo da je Tramp "očigledno" učestvovao u pobuni 6. januara 2021. godine, kada su njegovi podržavaoci upali na Kapitol hil, sa namjerom da preokrene rezultate predsjedničkih izbora.
 
"Ne možete da budete na čelu vlade koju ste pokušali da uništite", rekao je kongresmen.
 
Prijedlog demokrata uključuje svjedočenja i dokaze koji navodno pokazuju na koji način je Tramp učestvovao u pobuni, a opisuje se i kako je bivši predsjednik pokušao da zastraši federalne i savezne zvaničnike kada nisu podržali njegove tvrdnje da su izbori pokradeni.

"Na osnovu njegovog ponašanja u prošlosti, 14. amandman jasno stavlja do znanja da Donald Tramp više nikada ne može da bude na državnoj funkciji, a Kongres ima ovlašćenja da usvoji odluku kojom bi se sprovela ova zabrana", poručio je Sisilin.
 
Donald Tramp je, inače, prvi političar koji je najavio kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine, a prema anketama koje su sproveli američki mediji, većina glasača Republikanske partije protivi se tome da on bude republikanski kandidat za predsjednika SAD.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )