Foto: x.com

Dvojica ruskih državljana osumnjičenih za špijunažu privedena su u Njemačkoj. Ovo prenosi njemački list Der Spiegel pozivajući se na njemačko tužilaštvo. Prema pisanju publikacije, Rusi su navodno vršili nadzor nad američkim bazama radi daljih napada na rute vojnog transporta.


Glavni optuženi je 39-godišnji Dieter S., koji je namjeravao da izvrši podmetanje požara, uključujući vojnu infrastrukturu, kao i u fabrikama oružja i industrijskim objektima
 
– navodi se u saopštenju njemačkog državnog tužilaštva.

Odjeljenje pojašnjava da je, osim toga, Nijemac ruskih korijena optužen za obavještajne aktivnosti, sabotaže i mapiranje vojnih objekata koji ugrožavaju sigurnost.
 
Planirao je paljevine i eksplozije, uključujući vojnu infrastrukturu, kao i fabrike oružja i industrijske objekte
 
– rekao je njemački glavni tužilac Jens Rommel.
 
Prema njegovim riječima, pritvorenik se fokusirao i na transportne pravce kojima se prevozio vojni teret. A glavni cilj planiranih napada je potkopavanje podrške Njemačke Ukrajini.
 
Govoreći o ulozi drugog privedenog Rusa, Rommel je naglasio da je optužen za saučesništvo.
 
Dodajmo da izvještaji o navodno privedenim ruskim špijunima redovno stižu iz različitih zemalja EU. Prema evropskim zvaničnicima za provođenje zakona, svi oni su pripremali sabotaže u industrijskim preduzećima.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )