Foto: Mae Mu/Unsplash
Iako se palačinke obično poslužuju kao dezert, u mnogim zemljama običaj je posluživati ih kao doručak ili večeru.
Recepata je mnogo, no uglavnom ne daju detaljna uputstva o samoj pripremi zbog čega je moguće da se mnogima često učinilo da je sama izvedba mnogo komplikovanija.
Sastojci:
• 250 g brašna (mješavina oštrog i glatkog)
• 1 prašak za pecivo
• prstohvat soli
• korica limuna
• 2 kašike šećera
• 1 vanilin šećer
• 3 jaja
• 4 kašike ulja po izboru
• 1 tekući jogurt (180 g)
• 200 ml mlijeka
U dvije posude srednje veličine odvojite žumanjke od bjelanjaka; bjelanjke miksajte u čvrsti snijeg te dodajte prstohvat soli. Žumanjke miksajte sa šećerima dok ne postanu pjenasti. Naizmjenično smjesi od žumanjaka dodajte ulje, mlijeko i jogurt. Lagano umiješajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo i koricom limuna. Na kraju lagano kuhačom smjesi dodajte i snijeg od bjelanjaka. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta.
Zagrijanu tavu za palačinke premažite s malo maslaca ili ulja. Smjesu za palačinke pomoću kašike vadite na tavu, te pecite na laganoj vatri oko tri minute sa svake strane. Za jednu palačinku je dovoljna jedna supena kašika smjese. Istovremeno možete peći tri palačinke na jednoj tavi. Pečene palačinke poslužite namazom po želji i sezonskim voćem.
Napomene:
• Jogurt je moguće zamijeniti s kefirom ili mlaćenicom, a mlijeko s biljnim mlijekom.
• Bitno je da se palačinke peku duže na laganoj vatri, jer će se u protivnom ispeći izvana dok će iznutra ostati sirove.
• Ukoliko vam ostane palačinki, premjestite ih u plastičnu kutiju, poklopite i spremite u frižider. Tako spremljene mogu stajati do tri dana