Foto: Twitter/netcarshow.com

Peugeot će do 2025. godine nuditi veliki izbor električnih automobila, a ovu novu eru za francusku marku započinje najprodavaniji model u potpuno novom izdanju. Peugeot 3008 stiže sada kao električni fastback SUV.

Aktuelni Peugeot 3008 jedan je od najprodavanijih modela ove marke, a u proteklih je sedam godina privukao više od 1.320.000 kupaca u 130 zemalja. Peugeot predano radi na elektrificiranju cjelokupne game svojih modela te će do 2025. svi modeli imati elektrificiranu verziju, a do 2030. planira prodaju u Evropi bazirati isključivo na električnim vozilima. Predstavljanjem novog E-3008, Peugeot je započeo novo, električno doba.

Peugeot E-3008 prvi je model napravljen na novoj platformi, STLA Medium. Riječ je o inovativnoj platformi osmišljenoj da u najvećoj mjeri ispuni sve najvažnije kriterije kupaca: domet (do 700 km), vrijeme punjenja (30 minuta), užitak u vožnji, performanse, efikasnost, te povezane usluge i funkcije (planiranje putovanja, pametno punjenje, funkcija Vehicle to Load, Plug&Charge i bežično ažuriranje).

Novi Peugeot E-3008 proizvodit će se isključivo u Francuskoj, u Sochauxu, a u prodaju kreće u februaru iduće godine. Ponuda modela temeljiće se na nivoima opreme Allure i GT, s tri paketa opcijske opreme kako bi izbor bio što jednostavniji.

Osim različitih nivoa opreme kupci će moći izabrati između tri potpuno električna motora (210 KS, 230 KS s produženim dometom i 320 KS s dva motora (pogon na sve točkove).

U ponudi će biti dostupni i hibridni 1.2L motor 136 KS odnosno plug-in hibridni 1.6L motor 195 KS. Dizajn potpuno novih vizura Novi E-3008 započinje novo električno doba dizajna marke Peugeot, u kojem je elegancija u službi učinkovitosti. Matthias Hossann, direktor odjela za dizajn Peugeot rekao je: "Novi E-3008 povezuje inovativnost i odvažnost marke Peugeot te utjelovljuje sve vrijednosti našeg brenda.

Ovim je redizajnom model 3008 osuvremenjen, a njegov dinamičan dizajn spojen je s optimalnom učinkovitošću zahvaljujući fastback silueti te inovacijama koje donosi PEUGEOT Panoramic i-Cockpit nove generacije.”

Aerodinamičan fastback, SUV mačjeg stava

Novi E-3008 lako je prepoznatljiv po svojem fastback SUV dizajnu. Dok dinamična i aerodinamična konstrukcija (Cx 0,28) novog E-3008 spaja profinjenost, učinkovitost i prostranost. Energičnost novog E-3008 proizlazi iz uravnoteženih dimenzija vozila (dužina: 4,54 m, širina: 1,89 m, visina: 1,64 m), koje ga i dalje čine najkompaktnijim među posve električnim SUV vozilima C-segmenta, uz obilje prostora za putnike i prtljagu. Tehnološki napredan sprijeda Peugeot na novom modelu E-3008 predstavlja novi dizajn prednjeg kraja. Peugeot je zadržao svoj prepoznatljiv svjetlosni potpis u obliku triju kandži, ali je dizajn prednjih svjetala i maske posve nov. U središtu dizajna prednjeg kraja nalazi se novi logo marke PEUGEOT koji, zahvaljujući gradacijskom učinku boje, bez vidljivih granica povezuje novi svjetlosni potpis i prednju masku.

Prednja svjetla, izvedena u obliku tankih i profinjenih linija, smještena su iznad prednje maske te se protežu cijelim prednjim krajem. Riječ je o posebnoj značajci dizajna koja novom E-3008 pruža impozantan izgled koji naglašava njegove suvremene karakteristike i osobnost. Sve verzije modela imaju LED prednja svjetla. E-3008 GT serijski je dodatno opremljen novom Pixel LED tehnologijom marke PEUGEOT koja automatski prilagođava snop prednjih svjetala, održavajući optimalno osvjetljenje bez ometanja drugih sudionika u prometu. Koncept koji fastback vodi na novi nivo.

Peugeot je modernizirao klasičan dizajn zadnjeg dijela fastbacka „lebdećim” spojlerom. Ta inovativna osobina povećava zakrivljenost karoserije novog modela E-3008, istodobno poboljšavajući aerodinamičke osobine.

Velik zadnji kraj novog E-3008 dinamičnog je dizajna, naglašen prepoznatljivim svjetlosnim potpisom u obliku triju kandži (u 3D izvedbi na inačicama GT), te osigurava obilje prostora u drugom redu sjedala i velik obujam prtljažnika (520 litara bez obzira na vrstu motora), isto kao i u prethodnom modelu 3008.

Na novom E-3008 svaki je detalj dizajna pomno osmišljen kako bi bio još inovativniji i učinkovitiji. Brtve stakala skrivene su u vratima, što pridonosi elegantnom izgledu bočne strana automobila.

Inovativni i usavršeni točkovi

Peugeot nastavlja s inovacijama započetima na modelu 408 pa je opremio i novi E-3008 kotačima koji pridonose suvremenijem izgledu i aerodinamičnim svojstvima. Točkovi su dimenzija 19 ili 20 inča te se u njihovu središtu ističe novi logo marke Peugeot.


 

Zahvaljujući inovativnim dvobojnim pigmentima, plava boja Obsession mijenja se iz plave u zelenu, ovisno o osvjetljenju i kutu promatranja automobila, što na profinjen način pokazuje kako E-3008 ulazi u novo doba. Posve nova plava boja Ingaro svojim suptilnim odsjajem savršeno naglašava moderne linije novog modela E-3008. Ostale dostupne boje su bijela Okenite, crna Perla Nera, siva Artense i siva Titanium.

 

Novi E-3008 GT serijski dolazi u dvobojnoj izvedbi sa sjajnim crnim krovom, donji dijelovi prednjeg i stražnjeg odbojnika, blatobrani i zaštite pragova vrata također su izvedeni u sjajno crnoj boji.

Visokokvalitetan i tehnološki napredan putnički prostor Uz nevjerovatan 21-inčni lebdeći panoramski zaslon na novom Peugeot Panoramic i-Cockpitu® (vidjeti u nastavku), privlačnost i tehnološke značajke putničkog prostora dodatno su naglašeni ambijentalnim LED osvjetljenjem koje se može prilagoditi u osam različitih boja. Timovi marke PEUGEOT odlučili su spojiti dva od tri glavna elementa i-Cockpita®, head-up zaslon i veliki središnji dodirni zaslon. Oni su sad integrirani u zakrivljeni panoramski zaslon koji čini jedinstveni 21-inčni zaslon visoke razlučivosti koji se proteže s lijeve strane armaturne ploče do središnje konzole. Taj panoramski zaslon lebdi iznad armaturne ploče. Efekt „lebdenja” naglašen je ambijentalnim LED osvjetljenjem koje se emitira ispod zaslona. Smješten tako da osigura najbolje ergonomske značajke, taj je 21-inčni zaslon blago zakrivljen prema vozaču, a opet posve pristupačan suvozaču. Dakle, ovaj veliki i iznimno kvalitetan digitalni zaslon spaja dvije ključne funkcije PEUGEOT i-Cockpita®: – s lijeve strane panoramskog zaslona, instrumentalna ploča prikazuje sve informacije povezane s vožnjom (brzina, snaga, sustavi za pomoć u vožnji, protok energije) iznad kompaktnog upravljača. – s desne strane panoramskog zaslona, u središtu armaturne ploče, smješten je dodirni zaslon pristupačan i vozaču i suvozaču. Može ga se koristiti za upravljanje grijanjem / klima-uređajem, navigacijom, medijskim sadržajem, sustavima za povezivanje itd. U razini opreme Allure modela E-3008, novi PEUGEOT i-Cockpit® serijski čine dva 10-inčna digitalna zaslona integrirana u jedan element panoramskog zaslona, čime se postiže isti efekt lebdenja kao kod 21-inčnog zaslona.

Razina opreme GT serijski je opremljena 21-inčnim zaslonom. Osvjetljenje se reflektira u elegantnom obrubu od pravog aluminija koji se proteže cijelom armaturnom pločom i nastavlja na vratima. Kombinacija aluminija, svjetla i tkanine s uzorkom stvara jedinstven i kvalitetan sklad prvorazrednih materijala.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )