Foto: RSE

Deveta Povorka ponosa Montenegro Prajd biće održana 16. oktobra u Podgorici, saopšteno je iz organizacije Queer Montenegro.

„Osim same šetnje tokom Povorke ponosa, organizovane u mjeri mogućeg u skladu sa trenutnom situacijom na prevenciji COVID-19 epidemije, program Povorke obilježiće i Nedjelja ponosa LGBTIQ osoba tokom koje će biti organizovan niz kulturnih i umjetničkih programa i sadržaja za sve građane/ke, kao i samu LGBTIQ zajednicu“, navodi se u saopštenju.
 
Iz Queer Montenegro su saopštili da će program Povorke i svi detalji u vezi sa programom biti saopšteni naknadno.
 
Montenegro prajd nije održan prošle godine zbog pandemije korona virusa.
 
Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je 24. jula 2013. godine u Budvi, a druga u Podgorici u oktobru iste godine. Obje su i pored prisustva policije obilježili neredi i nasilje u kojem je bilo i povrijeđenih, a pričinjena je i značajna materijalna šteta.
 
Naredne povorke protekle su mirno.
 
Crna Gora je 2010. godine dobila prvog javno deklarisanog homoseksualca, a godinu kasnije osnovana je i prva nevladina organizacija za prava seksualnih manjina, LGBT Forum progres.
 
Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula ove godine.
 
Prvo partnerstvo između dvije mlade žene porijeklom sa Balkana, koje žive u inostranstvu, sklopljeno je u Budvi 25. jula ove godine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )